latinica  ћирилица
05/01/2023 |  10:12 ⇒ 11:12 | Аутор: СРНА

Стевандић: Српски став да буде верификован и у међународној заједници

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је вријеме да се испослује да српски став буде верификован и у међународној заједници, те поручио да Срби не смију бити неодлучни док национално питање на Балкану не буде завршено.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Он је рекао да је Република Српска, која се држи прилично чврсто, незаштићена територија српског народа, али која је под међународним уговором и са нацртаним границама, док је Косово и Метохија под одређеном окупацијом.

- Док српско питање на Балкану не буде завршено, ми не можемо да будемо поспани, неодлучни. Постоје многе ствари гдје међународни фактори реагују и дјелују и у Србији и у Српској. Мислим да смо доста тога научили посљедњих десетак година и да је вријеме да подвучемо црту и испослујемо да наш став буде верификован и у међународној заједници - нагласио је Стевандић.

Он је рекао за ТВ Хепи да се често у западним амбасадама доживи лоше његова изјава да су границе Републике Српске једине послије Другог свјетског рата које су плод међународног уговора и нацртане у Европи.

- Ниједна друга граница није нацртана. То је чињеница. А граница регулише власништво. Моје до границе, твоје је од границе. Ми немамо проблем да живимо са тим да поштујемо Федерацију БиХ - рекао је Стевандић.

Одговарајући на питање да ли је Савјет министара у опасности, послије изјаве
предсједник СДП БиХ и једног од лидера "осморке" Нермин Никшић да се поново разговара са предсједником Републике Српске и лидером СНСД Милорадом Додиком, Стевандић је оцијенио да то показује да је Никшић сада под великим притиском "политике сећије" или "сарајевске чаршије", те да се велики новац троши да се обесмисли и подијели "осморка".

- У то су укључене разне параобавјештајене службе везане за нелегалног директора обавјештајне службе БиХ, а ту је бизнис клуб фокусиран око Бакира Изетбеговића и СДА - навео је Стевандић.

Он је додао да је Никшић сигурно једна од првих мета и да разумије да он тражи неку врсту излаза из тог притиска да би се вратио преговорима, неким новим договором.

- Постоји рјешење и за то да БиХ има уговор ФБиХ и Републике Српске о инвестицијама, о земљи, да се то ријеши уговором страна, да једни другима не сметамо. Можда би се то у Сарајеву боље разумјело - истакао је Стевандић, који је и предсједник Уједињене Српске.

Овако је, оцјењује Стевандић, могуће да, због тог притиска, политичари "осморке" који хоће да смијене СДА са власти постану неодлучни, да се онда тај процес развуче и да на крају нема уопште формираних органа на нивоу БиХ.

- То је циљ СДА. Ми сада само треба да процијенимо колико иза тога циља стоје страни фактори, колико амбасаде моћних земљама и њихов утицај овдје стоји иза тога. Али, наше опредјељење је да је релевантан саговорник који има већину у ФБиХ, а ту сада има "осморка" - истакао је Стевандић.

Он је оцијенио да је међународна заједница у БиХ аутор свих криза, те додао да се партнери из "осморке" из ФБиХ нису оглашавале о питањима Дана Републике Српске - 9. јануара и имовине, док неки странци нису почели да дижу температуру.

- Све кризе у БиХ су направиле стране судије Уставног суда, поништавајући имовину и законе Српске и високи представници - рекао је Стевандић.

Он је подсјетио да у ФБиХ постоји тунел "1. март", а у Српској ауто-пут "9. јануар", те оцијенио да, када у ФБиХ науче да живе са тим онда је у БиХ могућ још бољи договор, него што је Дејтонски споразум.

- Уколико не буде, сви ћемо се базирати да се држимо Дејтонског споразума, који нам гарантује територију, устав, опстанак, равноправноси - рекао је Стевандић.