latinica  ћирилица
15/12/2022 |  15:05 ⇒ 19:06 | Аутор: СРНА

Укида се подјела на зимску и љетну тарифу струје и уводи јединствена

Од 1. јануара више неће бити подјеле на зимску и љетњу сезону, већ ће важити јединствени тарифни ставови за цијелу годину, а у зависности од потрошње електричне енергије цијена ће бити повећана за одређени проценат, одлучила је данас Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске.
Рачуни за струју - Фото: РТРС
Рачуни за струјуФото: РТРС

Секретар Комисије Александар Јегдић рекао је да је на данашњој сједници донесена одлука о утврђивању тарифних ставова за коришћење дистрибутивног система, те одлука којом је утврђена цијена енергије за јавно снабдијевање.

- На основу ове двије одлуке су утврђени јединствени тарифни ставови за јавно снабдијевање купаца електричном енергијом у Републици Српској. Ступањем на снагу Одлуке о тарифним ставовима за јавно снабдијевање, од 1. јануара тарифни ставови нису подијељени на зимску и љетњу сезону као до сада. У примјени на зиму и љето, важиће јединствени тарифни ставови за цијелу годину - рекао је Јегдић.

Он је додао да ће сваки рачун, у зависности од потрошње, имати различит проценат повећања, наводећи да није могуће рећи колико је просјечно повећање цијене електричне енергије за грађане.

- Ако поредимо рачун који ће грађани платити за струју у децембру и у јануару, за поједине купце у зависности од потрошње ће доћи до смањења износа на рачунима. Уколико поредимо рачуне из претходних тарифних ставова, доћи ће до одређеног повећања у односу на рачуне за љетњи период раније, у зависности од потрошње купаца - рекао је Јегдић.

Шефица сектора за тарифе и тржиште Регулаторне комисије за енергетику Нада Ћеранић објаснила је да ће за потрошњу од 400 киловат-часова рачун укупно износити 55,32 КМ од чега ће мрежарина износити 30,80 КМ, за енергију 21,76 КМ, јавно снабдијевање 2,48 КМ, обновљиви извори енергије 0,28 КМ.

- Рачун за ову потрошњу по претходним тарифним ставовима износио би зими 58,88 и у љетњој 46,43 што представља промјену, односно повећање од 5,1 одсто - рекла је Ћеранићева.

Она је додала да ће грађани који троше 1.200 киловат-часова електричне енергије плаћати рачун у износу од 166,01 КМ, што је повећање за 14,7 одсто.

- Рачун за овог купца у зимској сезони према старим тарифним ставовима износио би 162,32 КМ или у љетњој сезони за исти број киловат-часова 127,15 КМ, што у просјеку даје повећање 14,7 одсто - навела је Ћеранићева.

Повећање цијене електричне енергије за оне који троше 800 киловат-часова износиће 10,3 одсто.