latinica  ћирилица
24/10/2022 |  09:42 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Калинић: Сутрашњи митинг - потврда демократског капацитета народа

Велики сутрашњи митинг у Бањалуци на који би требало да дођу грађани из свих крајева Републике Српске и дијаспоре, потврдиће демократски капацитет освијешћеног народа који је на вријеме схватио да је ово битка не за појединце и мандате политичких странака, већ за опстанак и сигурну будућност Српске у тешким и злим временима, оцијенио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Драган Калинић.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

Калинић за Срну истиче да се не може тако бацити под ноге 30 година постојања државе која је српском народу у већ одавно размонтираној БиХ једина гаранција слободе, демократије и равноправности.

- Наравно, ево прилике да нам се у толерантној атмосфери, без изазивања међусрпских сукоба, мржње и позивања на освету придруже и сви они грађани Српске који су коначно схватили какву су смртну спиралу за Републику Српску покренули западни странци и домаћи вазали - указао је некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Калинић је оцијенио да постизборна тракавица која још траје у БиХ, а посебно у Републици Српској све више личи на циркуску представу у којој домаћи политички кловнови, оличени у ликовима из опозиције, више не успијевају да насмију ни своју преосталу публику под циркуском шатром, и то упркос бијесу иностраних менаџера који сваким даном све више схватају да им је ово, ипак, била пропала инвестиција.

Он напомиње да је главни разлог недвосмислен - политички зрео и патриотски одговор већине српског народа који је 2. октобра на општим изборима дао пуну подршку Милораду Додику и Жељки Цвијановић и убједљиво им, као и коалицији предвођеној СНСД-ом, указао повјерење да у наредне четири године штите и предводе Републику Српску.

Умјесто што неаргументовано оптужују побједнике да су подијелили народ поново на "четнике и партизане", напомиње Калинић, поражена опозиција неће да призна да је она једини генератор такве подјеле јер су, заслијепљени мржњом и жељом за осветом по сваку цијену, флоскулама о криминалу, корупцији, слому демократије - све по диктату западних инструктора- одвели један дио нашег честитог народа у слијепу улицу.

- Прије тога су му, демагошким паролама, ставили повез на очи како не би видио стварне намјере западних бирократа и пробосанских партија чија је недвосмислена намјера била и остаје и да до краја покоре Републику Српску, елиминишу њене легитимне вође и све нас поклопе шапом унитарне, тобоже грађанске БиХ - рекао је Калинић.

Према ријечима једног од учесника проглашења Републике Српске у јануару 1992. године, 30.000 жртвованих за настанак Српске и њихови потомци никада не смију опозицији заборавити ову издајничку агенду на коју су били спремни да пристану по цијену куповања личних каријера и зарад лицемјерног тапшања по рамену западних бирократа.

- Тешко да ће их од тога заштити и ОХР и ЦИК и Уставни суд и самопрокламови Савјет за спровођење мира  и сличне творевине -  упозорио је он.

Калинић каже да је сигуран да истински побједници неће подлећи тријумфализму и да ће на пастирски начин покушати да врате највећи дио овог залуталог дијела српског народа под заједнички кров једине српске куће и да ће митинг у Бањалуци на достојанствен, демократски и цивилизован начин исказати протест и неслагање са покушајима прекрајања и манипулисања изборном вољом већине грађана Српске.

- Коначно, ово је прилика да се јавно каже - недјељама стрпљиво подносимо безгранично постизборно малтретирање, развлачења, манипулације, кршење закона. Ово је прилика да се док још има времена каже - даље неће моћи, заборавите на поништавање избора, вријеђате нам интелигенцију! Коначно, да поручимо ријечником авлије који ће добро разумјети и ови домаћи у Сарајеву и они инострани - доста више, сиктер море! - поручио је Калинић.

Калинић каже да многе поуке треба да извучемо из овог постизборног ријалитија.

- Једна од важних је да је крајњи час да будемо много већи господари свога живота у овој нашој кући, онако како смо били своји на своме када смо оснивали Републику Српску, и да ни по коју цијену не одустајемо од борбе да нам се врате оне надлежности и оне институције /напримјер Републичка изборна комисија/ које су нам губернатори одузели и пребацили на ниво БиХ тражећи најбољи начин да то и остваримо - нагласио је Калинић.

Осим тога, додао је, и Додик и Цвијановићева су и за то побједом на овим изборима добили мандат народа.