latinica  ћирилица
15/10/2022 |  19:42 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Аналитичари упозоравају: Велика случајност да опозиција има исти наратив, као западне амбасаде (ВИДЕО)

Аналитичари упозоравају да одлуке ЦИК-а могу довести до нестабилности у Репубици Српској. Кажу да се томе не надају само представници политичког Сарајева, већ и поједини амбасадори западних земаља.
Избори у Српској - Фото: РТРС
Избори у СрпскојФото: РТРС

Да одлука ЦИК-а о поновном бројању гласова и то само кандидата за предсједника Републике Српске, потврђује да се БиХ удаљила од Дејтона и да је потребно што прије започети дијалог и зауставити правно насиље, сматрају у Удружењу Ветерана Републике Српске, који су покренули кампању под називом "Самосталност".

Једино рјешење. Тако у Удружењу Ветерана објашњавају покренуту кампању широм Републике Српске. Како наводе, није ријеч о отцјепљењу и радикалним потезима, већ позиву на дијалог у БиХ и истичу да се страни фактор, али и политичко Сарајево, не заустављају у понижавању српског народа. И постизборне игре ЦИК-а наводе као примјер кршења Дејтона, који је кључан за опстанак и нормално функционисање БиХ.

- Пројекат "Самосталност" значи позив на дијалог у БиХ. Ако не можемо да постигнемо у дијалогу и нађемо рјешење онда морамо ми у оквиру Републике Српске по слову Дејтона и Уставу БиХ тражити своју слободу одлучивања. Сматрамо да смо се далеко, сви заједно удаљили од слова Дејтона и слова Устава БиХ. Ево конкретно и када су избори у питању - рекао је Душко Вукотић предсједник Скупштине Удружења "Ветерани Републике Српске".

А када је ријеч о изборима, није само домаћа јавност заинтересована за тај процес. Како тврди амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, заинтересованост су показали и амбасадори других земаља, првенствено западних. И они су уочи избора били упознати о анкетама и са недостижном разликом у корист Милорада Додика, кандидата за предсједника Републике Српске. Ипак, и поред анализа и резултата, каже Врањеш, жељели су другачији сценарио.

- С друге стране би врло радо дестабилизовали и видјели проблеме у Републици Српској, јер не желе они да виде Милорада Додика. Они сматрају да мимо одлуке и воље народа да он треба да оде зато што они тако кажу и мисле да ће тиме учинити с овом фарсом око ЦИК-а и разноразним наметањима, мисле да тиме дестабилизују Републику Српску а с друге стране очекују кооперативност - каже Врањеш.

И то кооперативност за ниво БиХ, истиче Врањеш, али и пита зашто би неко сарађивао када је изражено насиље над Уставом, законима па и изборном вољом грађана. Наглашава да БиХ посљедњим поступцима, срља из проблема у проблем, који би БиХ могао одвести у нестабилност. Тако гледа и на жеље странаца, али и појединих представника опозиције, када је ријеч о жељама за понављањем избора.

- Овдје систем на функционише на принципима притиска него на принципима консензуса, на принципима поштовања Устава, закона и онога што је прописано и за шта се Српска усагласила. Само на тај начин можемо да направимо поредак. Изван тога настаје хаос. У том хаосу грађани не реагују у страху него рађа се инат - додаје Врањеш.

Политички аналитичар Александар Павић наводи да је ријеч о познатој матрици и уводу у обојене револуције, какву је јавност могла да види у земљама Латинске Америке, Блиског и Средњег Истока, али и у Европи када су се побједници избора проглашавани, без репрезентативног узорка и стварних добијених гласова.

- Ово све што се ради сад, и ово поновно бројање, то је потпуно незаконито и нелегитимно али то је сљедећи корак. Ако не можемо да изведемо ону превару, као прогласили смо побједу, народ на улици слави онда ћемо да пробамо преко ЦИК-а, преко политичког Сарајева који је под контролом Запада. Они ће да броје још 20 дана, у тих 20 дана они држе неизвјесност. Могу да се десе нове ствари и ради се на томе да се дестабилизује политичка сцена Републике Српске колико год је то могуће - сматра Павић.

Контаминација изборног процеса, термин који се двије седмице након избора, најчешће може чути у јавности. Мало простора издвојено је за анализу контаминираног политичког система у БиХ. Управо постојања међународних тутора, дјеловања амбсадора и специјалних представника, који имају завршну ријеч о свим питањима и обесмишљавање избора и излазак грађана на биралишта.