latinica  ћирилица
13/09/2022 |  07:25 ⇒ 08:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Обновљени оружани сукоби Азербејџана и Јерменије

Јерменија је саопштила да су рано јутрос јединице оружаних снага Азербејџана отвориле интензивну ватру у правцу више јерменских градова користећи артиљерију, великокалибарско и лако стрељачко наоружање, преноси ТАС С.
Сукоб у Нагорно Карабаху (Фото: EPA-EFE/SIPAN GYULUMYAN) -
Сукоб у Нагорно Карабаху (Фото: EPA-EFE/SIPAN GYULUMYAN)

Премијер Јерменије Никол Пашињан разговарао је данас телефонски са председником Русије Владимиром Путином о сукобу на јерменско-азербеџанској граници, саопштила је прес служба јерменске владе.

Пашињан је известио Путина о провокативним агресивним акцијама војске Азербејџана на суверену територију Јерменије које су почеле у поноћ нападом из артиљеријског наоружања, пренио је ТАСС.

Јерменски премијер је указао да је агресија Азербејџана неприхватљива и да захтијева адекватан одговор међународне заједнице. Пашињан и Путин су се сагласили да остану у оперативном контакту. Јерменија је саопштила да су рано јутрос јединице оружаних снага Азербејџана отвориле интензивну ватру у правцу више јерменских градова користећи артиљерију, великокалибарско и лако стрељачко наоружање и да су јерменске снаге одговориле на напад, преноси ТАСС.

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да су јерменске оружане снаге извеле велику саботажу на граници двије земље.

- Због хитних мјера које су наше јединице предузеле да одмах спријече ове активности, дошло је до оружаног сукоба - наводи се у саопштењу министарства.

Такође је саопштено да је азербејџанска војска претрпјела губитке у људству и војној инфраструктури због гранатирања оружаних снага Јерменије, а Јереван није извијестио о жртвама, али је речено да су сукоби настављени током ноћи, преноси Ројтерс.

Влада у Јеревану саопштила је да ће се позвати на споразум о сарадњи са Русијом и апеловати на ОДКБ, безбједносни блок који предводи Русија, као и Савјет безбједности Уједињених нација, пренио је Интерфакс.

Поред руског предсједника Владимира Путина, јерменски премијер Никол Пашињан позвао је француског предсједника Емануела Макрона и државног секретара САД Ентонија Блинкена да разговарају о ситуацији.

Блинкен је позвао на хитан прекид непријатељстава за које свака страна окривљује ону другу.

Сукоб је први пут избио крајем 1980-их ,када су јерменске снаге заузеле области у близини Нагорно-Карабаха, међународно признате као територија Азербејџана, али са већинским јерменским становништвом, наводи Ројтерс. Азербејџан је повратио те територије у борбама 2020. године, које су окончане примирјем уз посредовање Русије и повратком хиљада становника у своје домове из којих су побјегли.

Лидери обје земље су се од тада неколико пута састајали да би склопили споразум намијењен успостављању трајног мира, наводи британска агенција.