latinica  ћирилица
11/09/2022 |  12:45 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Свечано отворена Клиника за кардиохирургију у УКЦ Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Универзитетски клинички центар Републике Српске постао је водећа здравствена установа у региону. Данас је свечано отворена Клиника за кардиохирургију. Клиника је смјештена у "Јужном крилу" на површини од око 1.500 метара квадратних.
Свечано отварање Клинике за кардиохирургију (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Свечано отварање Клинике за кардиохирургију (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Свечаном отварању присуствoвали су предсједница Републике Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Српске Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Церемонији су присуствали и руководство УКЦ-а Републике Српске на челу са генералним директором те установе Владом Ђајићем, министар здравља Србије Златибор Лончар, министри у Влади Српске, представници Републике Српске у заједничким институцијама.

Фото: РТРС

Присуствовали су и медицински радници и бројни грађани.

Фото: РТРС

С поносом могу да кажем да је УКЦ Републике Српске болница 21. вијека и недостајала је ова карика, а то је ова Клиника за Кардиохирургију - рекао је директор ове здравствене установе Владо Ђајић на свечаном отварању.

 - Успјели смо за добробит народа Српске. Од данас Република Српска има своју кардиохирургију - рекао је Ђајић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на отварању Клинике за кардиохирургију истакао је захвалност преданим људима који су радили на оваквом пројекту.

Фото: РТРС

- Захвалан сам свима који су иницирали, учествовали и дали свој допринос како бисмо данас свједочили овако значајном пројекту - рекао је Додик.

Он истиче да је и сам боравио на Универзитетском клиничком центру Републике Српске и увјерио се у каквим условима особље ради.

Као становник Републике Српске срећна сам што унапријеђујемо наш систем, а као предсједник Српске поносна сам на улагања у овакве пројекте, рекла је предсједница Српске Жељка Цвијановић на отварању Клинике за кардиохирургију на УКЦ Републике Српске.

Фото: РТРС

Премијер Српске Радован Вишковић навео је да је ово пројекат од националног интереса за Српску.

- Од данас, захваљујући визији људи који воде Републику Српску, имамо најмодернију кадриоваскуларну клинику у окружењу. Влада Српске у континуитету улаже у здравство Српске - рекао је Вишковић.

Фото: РТРС

Истакао је да је поносан што Српска може да финансира и на сваки други начин прати потребе грађана.

Клиника за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске доказ да је у Српској изграђен квалитетан и савремен здравствени систем у који је у протекле четири године уложено више од 360 милиона КМ - рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Министар здравља Србије Златибор Лончар, истакао је да му је неизмјерно драго што присуствује оваквом догађају.

- Оно што није добро јесте да имамо људе који имају све више проблема са кардиоваскуларним болестима. Данас ни најсавременије земље у свијету немају капацитете за лијечење. Будите поносни данас, када сте свједоци отварања овакве Клинике - рекао је Лончар.

Фото: РТРС 

Истакао је да је визија Александра Вучића, предсједника Србије, економски јака Србија, а док је тако, каже Лончар, можете да рачунате на нас.

- Увјерио сам се да Ђајић има одличан тим и сараднике и сигуран сам да ће правити још боље резултате - рекао је Лончар.

Званичници Републике Српске и Србије након церемоније свечаног отварања обишли су просторије Клинике за кардиохирургију Универзитетског-клиничког центра Републике Српске у Бањалуци.

- Досањали смо сан да Република Српска има Клинику за кардиохирургију. Хвала Вам - рекао је Бошко Радомир анестезиолог приликом сусрета са званичницима Српске и Србије.

Клиника за кардиохирургију биће од велике користи пацијентима јер неће више морати да одлазе у иностранство гдје су дугачке листе чекања како би били подвргнути сложеним оперативним захватима из ове области, него ће то моћи обавити у Бањалуци.

Фото: РТРС

Новом клиником исписаће се нове странице историје здравственог система у Српској. Клиника за кардиохирургију смјештена је у објекту "Јужно крило" и површине је више од хиљаду метара квадратних.

Фото: РТРС

Састоји се од четири операционе сале опремљене по свјетским стандардима, те од амбуланти и простора за припрему и опоравак пацијената.

Већ у јуну су почеле операције витално угрожених пацијената у овој Клиници и да је до сада оперисано 40 пацијената.

Фото: РТРС

Оно што је посебно битно - јесте да пацијенти више неће морати ићи у иностранство и чекати на операције већ ће то све моћи урадити у Бањалуци.

Фото: РТРС

У помоћ нашим љекарима долазиће и стручњаци из Србије.