latinica  ћирилица
24/08/2022 |  18:42 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Мјештани фочанских насеља протестовали због изградње санитарне депоније (ВИДЕО)

Мјештани фочанских насеља Јошанице, Устиколине, Цапа, Цвилина, Паунаца и Филиповића на протестном скупу подигли су глас против изградње санитарне депоније у Филиповићима.
Протест мјештана фочанских насеља - Фото: РТРС
Протест мјештана фочанских насељаФото: РТРС

Они су једногласни – под хитно зауставити изградњу санитарне депоније у Филиповићима који су смјештени на међуентитетској граници. Одлучни су да истрају у својим захтјевима јер знају шта им је направила депонија смећа која је затворена прије 14 година. Бројке неумољиво указују шта је све оставила по здравље.

- Од 1996. више од 32 људи  умрло је од рака, а тренутно их је девет обољелих. Ми нећемо одустати да бранимо наша права свим  средствима - поручио је Боривоје Вилотић из Јошанице.

Из Општине Фоча одговарају да ће размотрити све примједбе јер, како наводе, схватају проблематику везану за санитарну депонију  и незадовољство грађана.

- Тражићемо сва могућа рјешења - поручили су из општине.

Мјештани очекују одговоре што прије као и договор да се стане с изградњом. Подсјећају да су ова насеља најплоднија и најнасељенија, као и да надлежни ни претходну депонију нису конзервирали.

- Наша порука је да се овдје неће направити депонија. Ми ћемо ово мјесто заштити и својим животима - истиче Радивоје Кулић, мјештанин Јошанице.

На протесту у Филиповићима потписана је и петиција која ће бити достављена Општини Фоча. Поручују да ако не наиђу на разумијевање,  поново ће протестовати и предузети све како би заштитили своје здравље и животну средину.