latinica  ћирилица
14/08/2022 |  15:57 ⇒ 15:58 | Аутор: СРНА

Брнабић: Тужно и лицемјерно што ЕУ не види сопствену кривицу

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је, поводом саопштења Европске службе за спољне послове у коме се изражава забринутост због "пораста запаљиве реторике" између званичника Београда и Приштине, да је тужно то што ЕУ не види сопствену кривицу и што ништа није учинила поводом сталних провокација Аљбина Куртија.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Да је ЕУ урадила свој део посла - осигурала примену Бриселског споразума и гарантовала основна људска права Србима на Косову и Метохији - ствари би данас изгледале много другачије. Зато, молим вас, прекините са лицемерјем - написала је Брнабићева на Твитеру.

Она је истакла да би неко гледајући изјаву ЕЕАС-а могао да помисли да је данас 1. април, а не 14. август и да "мора бити да је у питању нека врло неслана шала".

Брнабићева је нагласила да Курти већ 175 дана провоцира оружани конфликт са Србима, којима је у овој години истовремено одузео најосновнија људска права, забранивши им да гласају, а да ЕУ није учинила ништа тим поводом.

Она је истакла да је насупрот томе, мото предсједника Александра Вучића и Србије јасан, а то су мир и стабилност.

Брнабићева је подсјетила да се ближи 10 година од потписивања Бриселског споразума који ЕУ не може да спроведе, нити да натјера Куртија да успостави Заједницу српских општина - окосницу овог споразума, те да Унија не види сопствену кривицу за то.

ЕЕАС је раније саопштила да недавни пораст запаљиве реторике између званичника Београда и Приштине, а "посебно изјаве о рату и сукобима на западном Балкану", изазивају велику забринутост.

- Високи политичари две стране биће одговорни за сваку ескалацију која доведе до повећаних тензија и, потенцијално, насиља у региону. Обе стране морају одмах да прекину међусобна непријатељства и опасне изјаве и да се понашају одговорно - истакли су у саопштењу.

Поводом тог саопштења реаговао је и министар Александар Вулин, који је истакао да је онај ко допушта да Приштина пријети ратом одговоран ако Курти испуни своје пријетње.