latinica  ћирилица
13/07/2022 |  15:27 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Додик и Пашалић у Бијељини: Двоструко већи аграрни фонд и више подстицаја (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић састали су се у Бијељини са пољопривредним произвођачима из Семберије са којима су разговарали о овогодишњој пољопривредној производњи.
Додик и Пашалић у Бијељини са пољопривредницима - Фото: РТРС
Додик и Пашалић у Бијељини са пољопривредницимаФото: РТРС

Након састанка, Додик је рекао да би подстицаји по хектару хљебног жита од наредне године требало да буду 500 КМ, умјесто досадашњих 400 КМ, обећавши раст буџета Републике Српске за пољопривреду у наредној години на 150 милиона КМ, што је готово двоструко више од овогодишњег. 

Додик је истакао да је поносан на оно што је Република Српска до сада издвојила за подршку пољопривреди и најавио наставак стимулисања аграра.

- Радите, сијте, а ми ћемо обезбиједити подршку аграру и нећемо дозволити да будете у минусу и да ваша производња пропадне. Требамо помоћи и ту смо да помогнемо пољопривредним произвођачима - рекао је Додик.

Он је навео да је поносан на оно што је Република Српска до сада издвојила за друштвену, јавну и финансијску подршку пољоприреди, уз доста стимулативних мјера и најавио наставак стимулисања аграра, првенствено за наредну сјетву.

- Ви нећете радити испод ове цијене ни идуће године, усмјераваћемо подстицаје и то је најодговорније што можемо да учинимо - истакао је Додик.

Пашалић је рекао да је на данашњем састанку договорено рјешавање бројних проблема, као и нови састанак на јесен, додавши да су Министарство и Влада Републике Српске у потпуности на располагању пољопривредним произвођачима.

- Када се погледа само издвајање за пољопривреднике у Бијељини, она су у посљедње три-четири године нарасла са 14 милиона КМ од 2017. године на 20 милиона КМ ове године. Заиста су сва наша настојања да помогнемо пољопривредницима, али исто тако имамо и много проблема данас изнесених на састанку - рекао је Пашалић.

Директор градског Аграрног фонда Златан Лазаревић рекао је да је откупна цијена овогодишње пшенице у Републици Српској сигурно највећа у Бијељини.

- Показало се да та цијена, око чега смо се и окупили, није толики проблем - рекао је он.

Предсједник Удружења "Села Семберије" Бошко Радић назвао је најављени раст подстицаја и аграрног буџета правим путем за рјешавање проблема у пољопривреди и за очување аграра у Републици Српској.

Млади пољопривредник Слободан Алексић из бијељинског насеља Голо Брдо рекао је да је један од ријетких момака из Бијељине који је одлучио да остане на очевом пољопривредном имању и да са оцем и братом обрађује 20 хектара земље

Подсјећамо, семберски ратари имаће најбољу цијену хљебног жита у региону. Скупштинска већина, окупљена у Коалицији Договор за Бијељину, договорила је да се ребалансом градског буџета, који је у изради, обезбиједе додатна два пфенига по килограму, уз већ планирана три, произведене и продате пшенице.

Додик је претходно у Болници "Свети врачеви" у Бијељини, заједно са министром и здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем, присуствовао пуштању у рад новог ЦТ апарата посљедње генерације, који је финансирала Влада Републике Српске.