latinica  ћирилица
09/07/2022 |  19:08 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Угљевик: Радивојевићи на свом имању дневно убере више од тону и по парадајза (ВИДЕО)

Породица Радивојевић из Обријежи код Угљевика већ годинама парадајзом снабдијева три подмајевичке општине.
Парадајз - Фото: РТРС
ПарадајзФото: РТРС

Ова породица је почела бербу у пластеницима у којима са 8.000 биљака очекују принос од 40 тона поврћа.

Производња раног парадајза је скупа и захтјевна, али су и цијене добре, па породица од овог посла живи већ двије деценије.

Крупни и сочни плодови парадајза приспјели су за брање захваљујући раној производњи коју почињу већ у јануару. Пластеници се загријавају у зимским мјесецима, што поскупљује производњу, али је и цијена раног поврћа знатно већа тако да се улагања исплате.

Јован Радивојевић каже да су за протеклу 21 годину рада стекли искуство и знање, и довели коначан производ до савршенства. Њихов парадајз посједује све тражене особине и препознат је код купаца.

Производњу раног поврћа од дјетињства учи и Слободан. Од оца ће каже преузети посао, а већ сада је главни дистрибутер парадајза за продавце из околине. Стиже на сваки позив и у томе је кључ успјешне продаје.

У пластеницима ради читава породица, а у данима кад посла има више ангажују и сезонске раднике. Јованова супруга Жељка каже да посао није тежак.

Радивојевићи су сагласни да се на селу и од пољопривреде може добро живјети, само ако су људи спремни да марљиво раде и примјењују савремене технологије. Њихово поврће је свакодневно заливено и прихрањено, па свака биљка даје око пет килограма плода. Сљедеће седмице из пластеника ће убирати и више од тону и по парадајза дневно. Ако храниш поврће и оно ће хранити тебе, кажу ови вриједни пољопривредници.