latinica  ћирилица
17/06/2022 |  10:57 | Аутор: СРНА

Предложен сет активности за растерећење привреде

Привредна комора Републике Српске предложила је Влади Српске сет активности за растерећење привреде и стварање повољнијег пословног окружења у Републици Српској.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

Управни одбор Коморе предлаже измјене и допуне Закона о порезу на доходак по хитном поступку, на начин да се у пореска ослобађања уврсте регрес и топли оброк у случајевима када привредни субјекти не врше самостално припрему топлог оброка нити користе услуге кетеринга до одређеног износа или процента.

Из Коморе су навели да сматрају да је због равноправнијег система опорезивања потребно дефинисати и увести платне разреде приликом опорезивања пореза на доходак, по узору на државе региона Хрватску и Словенију.

Једна од мјера подршке привреди у условима тренутне кризе, навели су они, јесте суспензија примјене члана 35 Закона о акцизама БиХ на одређено вријеме, тако да се суспендује наплата акцизе путарине као врсте индиректног пореза за путеве, те за изградњу ауто-путева и изградњу и реконструкцију других путева до краја године.

На тај начин би се дјелимично ублажили негативни ефекти енергетске кризе који доводе до енормног скока цијена нафтних деривата.

У саопштењу истичу да је на тржишту рада евидентан велики недостатак радне снаге у свим секторима привреде, што све више оптерећује континуирано обављање пословних процеса.

У саопштењу је наведено да је приликом понуде и потражње радне снаге евидентиране код Завода за запошљавање Републике Српске неопходно хитно увести промјене у систему вођења евиденције тако да се прецизира број незапослених који су спремни да раде, структура незапослених, квалификација, старосна доб, претходно радно искуство, те понуду радне снаге учинити транспарентнијом.

Из будућих програма подршке запошљавању које спроводи Завод за запошљавање Републике Српске, навели су из Коморе, потребно је искључити јавна предузећа, јавне установе, управне органе и организације на републичком и локалном нивоу, а расположива средства усмјерити у привредни сектор.

У Комори су истакли да је потребно приступити изради и доношењу закона о преради дрвета који би на адекватнији начин регулисао приоритетно снабдијевање шумским дрвним сортиментима домаћих прерађивача и ријешио питање извођача радова у области шумарства, као и питање одговорности за непоштовање одредби о снабдијевању.

У Привредној комори сматрају да се систем јавних набавки у БиХ може користити као алат којим би се обезбиједио опоравак привреде и смањио утицај кризе, али за то је неопходно да уговорни органи у будућим тендерима омогуће примјену Законом о јавним набавкама предвиђеног изузетка који се односи на одредбу о промјењивости цијена.

Из Коморе су навели да се у условима поремећених тржишних захтјева, енормних поскупљења и непредвиђених промјена морају искористити све законом предвиђене могућности које би ублажиле посљедице такве ситуације, а то је примјена клаузуле о промјењивости цијене у поступку јавних набавки, која би била базирана на статистичким подацима о промјенама цијена робе и услуга које су предмет јавне набавке.

У саопштењу се истиче да надлежни органи морају да пронађу рјешење за већ потписане уговоре о јавним набавкама да би се одблокирале инвестиције чија је имплементација заустављена због претходно изложених поремећаја у ланцима снабдијевања и поскупљењима.

Управни одбор Привредне коморе изразио је неслагање са начином доношења одлуке о измјени одлуке о најнижој плати у Српској за ову годину, те одлуке о измјени одлуке о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи раднику којима су наметнута додатна оптерећења привредним субјектима без могућности достављања примједби или коментара.