latinica  ћирилица
06/05/2022 |  18:38 | Аутор: СРНА

Цијена пшенице на овогодишњем максимуму

На новосадској Продуктној берзи од 4. до 6. априла просјечна цијена пшенице достигла је 0,34 евра по килограму, без урачунатог ПДВ-а, што је нови овогодишњи цјеновни максимум те житарице, саопштено је са Берзе.
Пшеница (илустрација) -
Пшеница (илустрација)

Та цијена пшенице у односу на прошлу недјељу већа је за 3,83 одсто.

За разлику од претходног периода, у коме су структуру купаца чинили углавном домаћи прерађивачи и трговци, у наведеном периоду, заинтересованост за куповином пшенице исказали су и извозници.

Берзански брокери сматрају да је на поскупљење хљебног зрна утицала одлука Владе Србије да мјесечне квоте повећа са 150.000 тона на 211.458 тона.

Кад је ријеч о трговању кукурузом, сви купопродајни уговори склопљени су по цијени од око 0,29 евра по килограму без ПДВ-а, што је за минималних 0,27 скупље него прошле недјеље.

Осим домаћих прерађивача и трговаца, структуру купаца кукуруза чинили су и извозници, што је утицало да тржиште ове житарице буде активније.

Послије вишемјесечног раста, цијена соје почела је на Берзи лагано да опада, а том уљарицом трговало се путем Берзе по просјечној цијени од око 0,71 евра по килограму без ПДВ-а.

Цијена соје у односу на прошлу недељу нижа је за 0,11 одсто.

Укупан берзански промет у поменутом периоду био је 3.048 тона робе, чија је финансијска вриједност износила око 162.3 милиона динара /око 1,4 милиона евра/.