latinica  ћирилица
10/04/2022 |  12:46 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Невесиње: Обиљежено 30 година од формирања Друге лаке пјешадијске бригаде (ВИДЕО)

Поменом погинулим борцима, полагањем вијенаца на спомен обиљежје, обраћањем званичника и културно-умјетничким програмом данас је у Луци код Невесиња обиљежен Дан формирања Друге лаке пјешадијске бригаде Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске.
У Луци код Невесиња обиљежено тридесет година од формирања 2. Лаке пјешадијске бригаде - Фото: РТРС
У Луци код Невесиња обиљежено тридесет година од формирања 2. Лаке пјешадијске бригадеФото: РТРС

Саборци су оживјели сјећања на вријеме од прије 30 година када је настала ова војна формација мала по бројности, али велика по храбрости њених припадника, по зони одговорности и значају за стварање Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Невесиње Синиша Шиповац рекао је да сваки припадник Друге лаке пјешадијске бригаде треба да буде поносан, те да је ова јединица била на првој линији одбране и јединствена по много чему.

- Ово је прва бригада у Војсци Републике Српске чији су припадници на своје униформе ставили грб Немањића - рекао је Шиповац.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Александар Савић рекао је да је Невесиње поднијело највеће жртве у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић рекао је да је Друга лака пјешадијска бригада имала велики значај за одбрану Невесиња и да је људством покривала читав потез према Коњицу и Калиновику.

Друга лака пјешадијска бригада је имала зону одговорности дужу од 70 километара, на сјеверозападном дијелу Херцеговине, према Коњицу.

Бригада је формирана половином априла 1992. године од мјештана и добровољаца.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 211 бораца и 109 цивила, а више од 400 бораца је било рањено.

Послије потписивања Дејтонског споразума, одбрањени дио територије припао је ФБиХ, а преживјели Коњичани и мјештани српских села напустили су вјековна огњишта и раселили се по Српској, највише у Вишеград, у Србију и Црну Гору.

На споменик погинулима у Луци чланови породица погинулих, бројне делегације борачких организација, удружења и локалних заједница положили су вијенце и цвијеће.