latinica  ћирилица
31/12/2021 |  11:29 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Позив грађанима на вакцинацију бустер дозом

Институт за јавно здравство Републике Српске позвао је грађане, који су комплетно вакцинисани против вируса корона, да се вакцинишу бустер дозом, уколико је прошло препоручено вријеме од друге дозе.

Препоручени размак између друге и бустер дозе за све врсте вакцина је од четири до шест мјесеци, док је за вакцину Синофарм препоручени размак у вакцинацији три до шест мјесеци, саопштено је из Института.

Досадашње искуство, како су навели, показало је да бустер доза знатно повећава заштиту од вируса, нарочито тежих форми ове болести.

- С обзиром да очекујемо ширење новог омикрон соја вируса, подизање нивоа заштите потребно је постићи што раније. То је нарочито значајно за старије и особе са хроничним обољењима - истакли су из Института.

Како су навели, грађани да би примили бустер дозу треба да се јаве у надлежни дом здравља, гдје се организују дани отворених врата или се термин заказује посредством служби породичне медицине.

У Институту за јавно здравство Републике Српске, у оквиру дана отворених врата, бустер доза се даје грађанима који су и прве двије дозе примили у Институту, и то према распореду који се сваког петка ажурира за идућу седмицу и доступан је на интернет страници ове установе.

- Грађани могу да дођу на вакцинацију оног дана када је на распореду вакцина коју желе да приме - поручили су из Института.

Особе, које су примили прве двије дозе вакцине ван Српске, треба да се јаве свом љекару породичне медицине ради евидентирања података о вакцинацији и заказивања термина за бустер дозу.