latinica  ћирилица
19/12/2021 |  17:04 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Шта се крије иза отказивања посјете Милановића БиХ? (ВИДЕО)

"Угрожена безбједносна ситуација у БиХ" - образложење је отказивања најављене посјете предсједника Хрватске Зорана Милановића Босни и Херцеговини.
Зоран Милановић - Фото: Facebook
Зоран МилановићФото: Facebook

Отказана посјета отворила је нове проблеме који се већ дуже вријеме заташкавају у Сарајеву.

Саговорници РТРС-а истичу да је генератор проблема Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ којом руководи ратни кадар Алије Изетбеговића - Осман Мехмедагић Осмица.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић каже за РТРС да је отказивање посјете Милановића "тежак дипломатски пораз БиХ, срамота која ће БиХ коштати геополитички јер није способна да гарантујете безбједност предсједнику државе која је чланица ЕУ".

- Сви индикатори говоре да овдје предсједник сусједне државе ризикује главу ако долази у једну овакву атмосферу са овако лошим институцијама и структурама безбједности, са оволико структура које изазивају нестабилност и представљају пријетњу - рекао је Галијашевић.

Аналитичар из Мостара Зоран Крешић истиче за РТРС да стање у БиХ није добро.

- Одлука Кабинета предсједника Хрватске да не дође у БиХ заправо шаље једну врло ружну слику о БиХ. Одговор на то требало би да дају они који су за то најзаслужнији, а прије свих политичари који морају "завезати језик" и престати пријетити, јер се подизањем напетости "осоколе" разни радикали којих има у свим редовима - сматра Крешић.

Директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић навео је да није била ниједна информација која би указивала на безбједносону угроженост.

Он је нагласио да је БиХ безбједна земља за овакве посјете.

Декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић каже за РТРС да домаћи сектор безбједности спава.

- Како другачије коментарисати изјаву директора Дирекције за координацију полицијских тијела да није имао информацију сличну овој коју су имале службе Хрватске. И још нас убјеђује да је БиХ сигурна земља, а исти он је био директор те дирекције и 2015. године и један од најодговорнијих људи за стање безбједности на подручју гдје је боравио предсједник Србије Александар Вучић, а знамо како се провео - истиче Ћеранић.

Портпарол МУП-а Средњобосанског кантона Харис Хоџић нагласио је да су предузете све мјере у циљу осугурања, кретања и боравка хрватског предсједника.

Због отказивања посјете Милановића жаљење је изразио Хрватски народни сабор, наглашавајући да институције БиХ морају да појачају надзор безбједносног сектора на највећи ниво.

Навели су да највећа политичка криза у БиХ доживљава кулминацију која се огледа и на безбједносни сегмент.

- Нажалост, због свеукупне ситуације и појачаног говора мржње у БиХ разумијемо овакав потез - наводи се у саопштењу ХНС-а.