latinica  ћирилица
19/11/2021 |  07:21 | Аутор: СРНА

Поповић: Измјене Дејтонског споразума довеле у питање опстанак БиХ

Правни експерт Витомир Поповић изјавио је да су значајне измјене Дејтонског мировног споразума озбиљно довеле у питање могућност опстанка БиХ, јер је јасно да Република Српска неће утопити свој суверенитет и 49 одсто територије што је унијела у БиХ.
Витомир Поповић - Фото: РТРС
Витомир ПоповићФото: РТРС

- Српска сигурно неће дозволити да поново неко у Сарајеву одлучује начин како да се понаша. Овдје је до изражаја дошло право народа на самоопредјелење и једина могућност опстанка БиХ јесте да се приступи договорима између Српске и Федерације БиХ око оног што је минимално и нужно, а то је изворни Дејтонски мировни споразум - рекао је Поповић за Срну, поводом 26 година од потписивања Дејтонског споразума.

Он је навео да је утицајем великог броја такозваних представника међународне заједнице и високог представника у доброј мјери промијењен Дејтонски споразум, јер је низ надлежности са Републике Српске пренесен на ниво заједничких институција, чиме се ушло у порцес стварања централизоване државе.

Поповић је истакао да је Дејтонски споразум представљао добру полазну основу да се очува бивша југословенска република БиХ, која се некада представљала као Југославија у малом, с обзиром на три конститутивна народа и остале, те да се та бивша република распала због централизације.

- Јасно је да политика коју сада води СДА, као и политика коју је водила прије 30 година, води распаду БиХ, ако се не постигне договор око враћања надлежности - указао је Поповић.

Он сматра да све што је пренесено од надлежности, а није дало резултата, треба бити враћено Српској и ФБиХ, уз поштовање обавеза према Изборном закону како би и Хрвати могли бирати свог члана Предсједништва БиХ, а не да га бирају Бошњаци.

У недјељу, 21. новембра, навршава се 26 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Тим документом, познатијим као Дејтонски мировни споразум, створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета Републике Српске и ФБиХ, који су потписници свих анекса.