latinica  ћирилица
15/06/2021 |  20:17 ⇒ 16/06/2021 | 08:27 | Аутор: РТС

Роналдо најбољи стријелац у историји ЕП

Фудбалери Португалије успјешно су започели одбрану титуле на Европском првенству, пошто су у Будимпешти савладали домаћина Мађарску.
Кристијано Роналдо (фото: uefa.com) -
Кристијано Роналдо (фото: uefa.com)

Португалци су тријумфовали 3:0 у утакмици у којој су се мучили више од 80 минута, али су на крају били убједљиви. Дуел је обиљежио и двоструки стријелац Кристијано Роналдо који је ушао у историју континенталних шампионата као најбољи голгетер.

Роналдо је стигао до 11. поготка и сада је најбољи стријелац европских првенстава, пошто је иза себе оставио Мишела Платинија.

Прво полувријеме почело је великом шансом за Диога Жоту, који је већ у петом минуту побјегао одбрани и шутирао са ивице казненог простора. Петер Гулаши је одбранио и најавио да ће ово бити његово поподне.

Том приликом се поприлично изнервирао Кристијано Роналдо, који је био усамљен и у бољој позицији, очекујући да ће добити асистенцију.

Екипа Фернанда Сантоша је кренула офанзивно и нападала од самог почетка, Жота је промашио још једну прилику неколико минута касније, да би у 27. Орбан сјајним стартом спасио свој тим и спријечио Бернарда Силву.

Мађари су фокусирали на одбрану и запријетили тек једном из прекида, док је на другој страни нападач Ливерпула хет-трик промашаја комплетирао нешто касније, када је Гулаши још једном био успјешнији, да би финиш полувремена припао Роналду.

Португалски великан је имао један од највећих промашаја у каријери, када је са пет метара пребацио гол, у ситуацији у којој је био неометан.

Тим резултатом се отишло на одмор, а гости су у истом ритму наставили у другом полувремену.

Најближи поготку били су Пепе, Бруно Фернандеш и Рафа Силва, али су Мађари одолијевали све до 84. минута.

Тада су Португалци пробили бедем ривала преко Рафаела Гереира, који је уз много среће погодио доњи лијеви угао за 0:1, послије чега је услиједио "блицкриг" актуелног шампиона Европе.

Три минута касније Силва је изнудио пенал и омогућио Роналду први гол, којим је ушао у историју домаћих првенстава. Неколико напада касније њих двојица су извели магичну акцију, Кристијано се ушетао у мрежу и свој учинак повећао на 11.

Португалци сада имају три бода и у одличној су ситуацији у "групи смрти", у којој су још Француска и Њемачка.