latinica  ћирилица
10/06/2021 |  12:04 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Прослављен Спасовдан у Бијелом Пољу

Храм Вазнесења Христовог у Бијелом Пољу код Мостара прославио је данас крсну славу Спасовдан, а Свету литургију служио је игуман манастира Житомислић Данило уз саслужење више свештеника.
Прослава крсне славе Спасовдан, Бијело Поље - Фото: РТРС
Прослава крсне славе Спасовдан, Бијело ПољеФото: РТРС

Игуман Данило је у обраћању вјерницима подсјетио на важност данашњег празника и позвао вјернике да буду дјеца Христова, људи који ће вјеровати, живјети сагласно Јеванђељу, вољети једни друге и просијавати миром и љубављу.

- Бог више није само далеки Бог који нас чује са неба, него Бог који је живио међу нама, који је са собом понио наше слабости и гријехе, и Света Тројица нису иста јер међу њих долази људска природа - рекао је игуман.

Он је подсјетио да анђели говоре апостолима – немојте само да стојите и гледате у небо, него чекајте Духа Светога.

- Радите нешто конкретно и ви на свом спасењу, јер то што се догодило није нешто статично, него битно за све нас. Не стојте само и не гледајте у небо, него радите дјело спасења, волите себе браћо и сестре на најбољи могући начин, јер нас је Христос заволио тако великом љубављу - рекао је игуман Данило.

Он је позвао окупљене да поштују себе јер је и Господ "запоштовао нас и постао човјек, дао је узвишени циљ и смисао живота", те им посавјетовао да их ништа не раздваја од Бога, ни гријех, ни слабост.

Бјелопољски парох Небојша Радић истакао је да је Спасовдан заштитник Бијелог Поља и да на славу Цркве у у овом мјесту увијек долазе вјерници са свих страна.

Он је напоменуо да се и ове године, због прописаних мјера, слава прослављала нешто скромније, али једнако радосно као и сваке године и уз велики број вјерника.

У Бијелом пољу код Мостара живи око 1.000 Срба који су се послије рата вратили и обновили домове, а у локалну школу иде око тридесетак српске дјеце.

Велики број српских домова још је необновљен од ратних страдања, али је повратак одавно стао.

Нажалост, посљедњих година дешава се да млади људи који су овдје одрасли и школовали се, одлазе тражећи бољу егзистенцију.