latinica  ћирилица
08/06/2021 |  16:09 ⇒ 16:13 | Аутор: Агенције

Ко су судије које ће изрећи другостепену пресуду генералу Младићу?

Жалбеним вијећем које ће данас изрећи правоснажну пресуду генералу Ратку Младићу, предсједава Prisca Matimba Nyambe, судија из Замбије, а чланови вијећа долазе из Марока, Јамајке, Гамбије и Уганде.
Хаг - судије - Фото: Screenshot
Хаг - судијеФото: Screenshot

Међу њима се, у оквирима предмета који се тичу протеклог рата, издваја име судије из Замбије Prisca Matimba Nyambe. Она је у предмету против Здравка Толимира имала издвојено мишљење у односу на остале чланове Судског вијећа, пише Н1.

Prisca Matimba Nyambe

Према званичним биографским подацима, Замбијка Prisca Matimba Nyambe изабрана је 2011. године за судију Међународног резидуалног Механизма за кривичне судове, а од 2006. судија је и Високог суда Замбије.

Била је дио Вијећа које је Здравка Толимира осудило, али она је имала издвојено мишљење.

Mustapha El Baaj

Mustapha El Baaj судија је који долази из Марока и један је од судија у жалбеном претресу у предмету који се води против бившег генерала Војске Републике Српске Ратка Младића, првостепено осуђеног на доживотну казну затвора.

Он је, наводи се на страницама Механизма, Генерална скупштина Уједињених нација изабрала је још 2018. и уврстила на списак судија у приправности Међународног резидуалног механизма за кривичне судове. Обавља и дужност савјетника у Касационом суду у Рабату, Мароко.

Он је обављао и дужност замјеника државног тужиоца Марока од 2008. године, гостујућег професора на Правном факултету у Мароку, од 2004. године те првог замјеника државног тужиоца у Основном суду од 1996. године. Он је у ово Вијеће именован умјесто преминулог Геберда Густава Кама из Буркине Фасо.

Aminatta N'Gum

Aminatta N'Gum судија је из Гамбије. Једна је од чланица судског вијећа које ће Младићу изрећи пресуду. N'Gum је држављанка Зимбабвеа по основу држављанства својих родитеља.

Именована је на функцији суткиње у приправности Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, а именовала ју је Влада Гамбије у септембру 2011. године. Генерална скупштина Уједињених нација изабрала ју је 20. децембра 2011., док је заклетву пред секретаром Механизма положила 27. априла 2012.

Elizabeth Ibanda-Nahamyi

Она је из Уганде, за њу се на званичним интернетским страницама наводи да је: испуњена, паметна и предана судија која са страшћу приступа према међународном кривичном праву, људским правима и међународном хуманитарном праву.

Она је била и судија при Одјелу за међународне злочине Високог суда Уганде.

Seymour Panton

На крају, ту је и судија из Јамајке. У неколико наврата је радио као судија Великог суда Кајманских острва између 2001. и 2016. године. Добитник је Фулбригхтове стипендије за проматрање рада америчког правосудног и законодавног система 1990. године. И он је, такође, дио Вијећа које изриче правоснажну пресуду бившем команданту и генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу.