latinica  ћирилица
05/06/2021 |  21:33 ⇒ 21:33 | Аутор: СРНА

"Зашто Српска и Косово немају иста права?"

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да су сви приједлози око Републике Српске, Србије и самопроглашеног Косова додатно понижење Срба и упитао како је могуће да јужна српска покрајина има право на независност, а Српска не.
Република Српска (фото:UNS) -
Република Српска (фото:UNS)

Додик је рекао да је прича о међусобном признању Србије и самопроглашеног Косова потпуно лажна представа о том питању.

- Србија је чланица УН, има своје мјесто у Генералној скупштини, активна је у међународним односима. Нико је не спори у окружењу, а Косово спори - Србија, БиХ, пет земаља ЕУ и 50-70 земаља у свијету - рекао је Додик за Спутњик.

Он је указао да се сада жели приказати да је исти статус Србије и самопроглашеног Косова.

- Наравно да није исти. Више то говори о њиховим немогућностима. Они немају идеју. Да су они дошли и понудили /предсједнику Србије Александру/ Вучићу 100 милијарди и четири општине српске и посебан статус за Републику Српску, ја бих се онда укључио у разговоре и рекао да вриједи размислити... А, они ништа нису понудили и стално гурају исто - рекао је Додик.

Он је подсјетио да замјеник помоћника америчког државног секретара Метју Палмер сада одлази и неће бити у Стејт департменту, те да ће умјесто њега доћи неко кога ће САД едуковати да исто то тражи, али ће и он на крају бити сломљен кад након три-четири године види да не може то да добије.

- Па, наравно да не може кад долази 25 година и нуди исто - истакао је Додик.

Додик је навео да су сви приједлози око Косова, Републике Српске и Србије додатно понижење Срба.

Он је појаснио да грађани не виде те опасности, али виде политичари који воде двије републике.

- Морамо да о томе говоримо. Дакле, никаквих суштинских понуда нема. Тражи се да Србија призна Косово, а она је призната у УН, а они /Косово/ нису. То је опет понижење за Србију! - указао је Додик.

Додик се пита коме је на памет пало да се тако нешто тражи.

- Америци? Извињавам се, али није вам памет добра - поручио је Додик.

Он сматра да је блефирање то да ће договор између Београда и Приштине бити постигнут до краја године.

- Неће да поштују ни потписане споразуме, попут оног о формирању заједнице српских општина. Је ли неко мисли да је Вучић глуп? Он јавности шаље умирујуће поруке, Србија је кренула економски добро и не требају јој конфронтације - указао је Додик.

Он је нагласио да је ово велики тренутак за Србију што има предсједника који може да извуче преговарачке процесе и оцијенио да Вучићу као таквом треба дати подршку.

Додик је истакао да би будућим генерацијама волио да остави независну Републику Српску, те да питање Косова буде ријешено онако како власти у Србији мисле да би требало.

- Желио бих да иза мене остане генерација посвећених политичара који ће доћи да се у име народа боре за тај примарни циљ у новим околностима. Политичари који ће имати довољно патриотизма да изгурају јер напросто нема шансе да ми живимо и одлучујемо у истој држави са муслиманима јер је то неспојиво. Ту нема ниједне хемијске ни биолошке операције која би то могла да споји - поручио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.