latinica  ћирилица
21/05/2021 |  11:31 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан романијских бригада

На Сокоцу је данас обиљежен 21. мај, Дан романијских бригада, Прве пјешадијске и Друге моторизоване бригаде Војске Републике Српске и тим поводом положени су вијенци на Централни споменик на коме је уписано 1.250 имена погинулих српских бораца.
Соколац, Дан романијских бригада - сјећање - Фото: СРНА
Соколац, Дан романијских бригада - сјећањеФото: СРНА

У Цркви Светог пророка Илије служен је парастос за погинуле и умрле борце, а организована је посјета Спомен-соби погинулима.

Предсједник Скупштине борачке организације општине Соколац Жељко Лалић рекао је да је кроз ове двије јединице Војске Републике Српске током минулог рата прошло око 15.000 бораца и да је животе у темеље Српске из ових бригада уградило 1.100 бораца.

Он је додао да је са подручја општине Соколац у Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 278 припадника Војске Републике Српске, те да је било породица и са два погинула које заједница никада не смије заборавити.

- То ће бити не само наша, него и обавеза наше дјеце да се увијек сјећемо људи који су створили Републику Српску, донијели слободу и мир који ће бити дуготрајан уз остварење циљева за које смо се борили - изјавио је Лалић.

Према његовим ријечима, иако је 21. мај један од најбитнијих датума не само за општину Соколац него и за ширу романијску регију, Борачка организација тај датум због епидемиолошке ситуације ове године обиљежава скромно, уз присуство неколико гостију и чланова Скупштине Општинске борачке организације.

Борац прве категорије Илијашке бригаде и отац погинулог борца Ненад Топалић рекао је да је обиљежавање Дана романијских бригада значајан датум, чиме се његује култура сјећања и исказује захвалност онима који су донијели слободу српском народу након тешких дана рата и напуштања огњишта и имања.

- Увијек присуствујем обиљежавању значајних датума из минулог рата јер је то сјећање на мог сина и знак захвалности његових сабораца за оно што је учинио за Српску - рекао је Топалић.

Прва романијска пјешадијска бригада проистекла из 216. Брдске бригаде са командом на Хан Пијеску и била је ангажована на ратиштима бивше Југославије до избијања рата 1992. у БиХ.

Друга романијска моторизована бригада основана је 21. маја 1992. на Сокоцу и тај дан се обиљежава као Дан романијских бригада, које су прошле сва ратишта у минулом отаџбинском рату.

Прва Романијска пјешадијска бригада одликована је Медаљом Петра Мркоњића, а Друга романијска моторизована бригада Одредном Немањића.