latinica  ћирилица
17/05/2021 |  19:06 ⇒ 18/05/2021 | 07:53 | Аутор: РТРС

Додик након самита Брдо–Бриони: Проширење на чекању (ВИДЕО)

Лидери земаља Западног Балкана позвали су Европску унију да убрза процес придруживања. У усвојеној Декларацији указан је значај брзог проширења на Западни Балкан, а не саме на поједине земље. То је поручено са десетог састанка „Брдо-Бриони“ одржаном у Словенији. Српски члан и предсједавајући Предсједништва Милорад Додик предводио је делегацију БиХ.
Самит Брдо Бриони (Фото:predsjednistvobih.ba) - Фото: Тwitter
Самит Брдо Бриони (Фото:predsjednistvobih.ba)Фото: Тwitter

Земље западног Балкана желе придруживање Европској унији. Позивају да се убрза процес европског пута јер би њихов улазак, кажу, био гарант стабилности. Ипак, интеграција је у 10-огодишњем застоју, оцјена је након самита српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ , Милорада Додика.

- Дакле, кључно питање је проширење које не зависи од нас. ЕУ има значајан број земаља које су против проширења и то проширење се само декларативно спомиње од стране ЕУ и више је у служби да се одржи илузија него да се поставе практични кораци - рекао је Додик.

Додик је рекао да је БиХ у дебело замрзнутом статусу.

Каже да чињеница да ФБиХ није до сада формирала Владу, говори о томе да је тај застој круцијално важан за БиХ . Када је ријеч о изборном законодавству Додик је оцијенио да је договор око реформи Изборног закона пропао, јер није успио договор на нивоу два лидера који су најважнији у том процесу, представника Бошњака и Хрвата.

- Говорио сам о високом представнику и неприхватању да дође нови, о судијама Уставног суда, странцима који пишу нови Устав и тиме доприносе конфузији у БиХ на плану могућег договора страна. Овдје је био један од захтјева да се не прави гужва, а алтернатива томе је да ћутите. БиХ је у дебело замрзнутом статусу, није усвојен буџет и не рјешавају се кључна питања, и тако ће бити док се та питања не ставе на дневни ред - поручио је Додик.

На састанку лидера Западног Балкана Србија је прихватила предложене закључке али око промјене граница није било сагласности.

- Подржали смо намјере, жеље и претензије других на Западном Балкану за отварањем датума за преговоре и визном либерализацијом. Било је много ствари око којих нисмо били сагласни, а једно питање које је било кључно, било је питање промјене граница око чега није било сагласности - истакао је предсједник Србије Александар Вучић.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

Управо је прича о границама довелаи до вербалног инцидената. Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и предсједница самопроглашеног Косова Вјоса Османи вербално су напали Вучића. Расправа је почела када су учесници самита предузели иницијативу да се усвоје закључци по којима су границе у региону непромјењиве, чему се Вучић унапријед успротивио, тражећи да се дода да су "непромјењиве у складу са Повељом УН".

Самитом лидера региона, у оквиру Брдо-Бриони процеса, Еврпској унији шаље се јасна порука – да на Западни Балкан гледа као на цјелину. 

- Ми смо овдје да помогнемо сусједима у процесу Европске интеграције - поручио је Зоран Милановић предсједник Хрватске.

Предсједник Словеније Борут Пахор каже да овај пут нису имали госта.

- Предсједник Француске Емануел Макрон, који је желио да дође, није могао због других обавеза. Ово је први пут да смо били сами, и морали смо да се гледамо у очи и суочимо се са проблемима региона - додао је Пахор.

Иницијативу Брдо-Бриони покренуле су 2010. године Словенија и Хрватска у настојању повећања повјерења између земаља у региону и помоћи у њиховом придруживању ЕУ.