latinica  ћирилица
17/05/2021 |  18:06 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Због чега Сарајеву сметају улагања и помоћ Србије? (ФОТО/ВИДЕО)

Јака Србија гарант je бржег економског напретка и развоја Република Српска-речено је данас у Источном Сарајеву након 11-те заједничке сједнице двије владе под предсједавањем премијера Радована Вишковића и Ане Брнабић.
11. заједничка сједница влада Републике Српске и Србије (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
11. заједничка сједница влада Републике Српске и Србије (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Србија у Српску улаже или ће уложити до првог квартала наредне године близу милијарду и 600 милиона КМ у више инфраструктурних пројеката у области енергетике, саобраћаја, здравства и просвјете.

Брбнабићева је честитала Српској за раст БДП од два одсто али и излазак на Лондонску берзу, а оба премијера одбацила су било какву сумњу у правну ваљаност пројекта Бук Бијела од стране политичког Сарајева.

Српска и Србија и у Источном Сарајеву показале су братске и партнерске односе. Потврђено је да је Србија практично најзначајнији инвеститор, али и донатор. Договорено је да буде грађена ХЕ на Дрини, аеродром Требиње, дионица пута Рача Бијељина, а биће настављена помоћ појединим општинама у Српској и Федерацији. 

- Кроз те пројекте Србија у Републику Српску улаже око 500 милиона евра . Ако узмемо и обзир и двије ХЕ Фоча и Панцу , Србија ће у Републику Српску уложити 787 милиона евра у наредних неколико година - рекла је Брнабићева.

Премијер Републике Српске оцијенио је да је јака Србија и у економском и у политичком и у сваком другом смислу гарант је да и Република Српска може да се брже и боље креће и развија.

- Он је рекао да је Република Српска у првом кварталу 2021. године остварила раст БДП-а од два одсто - рекао је он.

Брнабићева се нада да је на раст БДП у Републици Српској позитивно утицао инвестициони циклус, као и бројне донације из Србије, које од 2014-те у континуитету пристижу у Српску.

Влади Србије достављен је детаљан извјештај о утрошеним средствима од помоћи.

- Дакле први пут успјешан излазак на берзу Републике Српске. Велике честитке на томе и честитке на одличном резултату на економском плану , раст БДП у 2021.години - навела је премијерка Србије.

Премијери Српске и Србије отклонили су све недоумице у погледу власништва над природним ресурсом водом, а тиме и права Београда и Бањалуке да граде ХЕ у горњем току Дрине без одобрења заједничких институција, што је тежња политичког Сарајева.

- Пошто то желимо да градимо са Србијом то је проблем! Воде државна имовина , гдје то пише ? Надлежност за концесије на том простору је искључиво Српске односно Комисије за концесије Републике Српске. Зато Влада Србије није ни имала потребну да разговара с неким осим са Владом Српске - нагласио је Вишковић.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је да по важећем законодавству Српска нема обавезу за консултовање власти на нивоу БиХ.

- Конкуренцијско вијеће је дало саглсаност за ново предузеће које су формирале Српска и Србија. Нити је то на ентитетској линији нити на граничној линији са Србијом. Сарајево увијек прави проблем али проблем не постоји - поручио је Додик.

Србија је озбиљна држава, прије уласка у било који посао, попут инвестиције у изградњу ХЕ на Дрини урадила је анализу закона, устава, релевантних докумената. И сазнала да је у посљедњих 20 година у БиХ дато око 280 различитих концесија од стране ентитетских и кантоналних власти, а ниједна од БиХ и није било проблема. 

- Ако проблематизујете овај пројекат онда доводите у питање све те концесије , 280 концесија, то је правна несигурност - нагласила је Брнабићева.

Премијер Српске захвалио је грађанима и руководству Србије на несебичној помоћи током пандемије и додао да се Српска радује успјесима Србије, јер их доживљава као своје.