latinica  ћирилица
16/05/2021 |  19:07 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Требиње: Погодности за туристичке посленике (ВИДЕО)

Град Требиње и Туристичка организација Требиње покренули су кампању "Градимо туризам заједно" која има за циљ регистрацију приватног смјештаја и стварање истих услова за све који се баве овом дјелатношћу.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Оне који се одлуче да из "сиве" зоне пређу у легално пословање, чекају бројни бенефити од ваучера за опремање, до боље презентације.

Процјењује се да је тек трећина приватног смјештаја у Требињу регистрована, те да је стваран број од пријављених 300 лежајева много већи. Кампањом "Градимо туризам заједно" требало би да буде уведено више реда у област издавања смјештаја. Бенефити су вишеструки и за оне који регистрацијом уђу у легалне оквире ове дјелатности.

Бојан Вучуревић, начелник Одјељења за туризам, пољопривреду и предузетништво Града Требиње, каже да ће они добити ваучер од 50 до 200 КМ у зависности колико пријављују лежајева и бољу видљивост на сајтовима, као и јединствену регистарцију на сајту ТО Требиње гдје им је провизија по резревацији само четри одсто, док је на букнигу 12 одсто, а годишња чланарина им је бесплатна.

Процедура за пријаву је једноставна. Први корак је склапање уговора са Туристичком организацијом, потом подношење захтјева за евиденцију смјештаја у АПИФ-у, пријава Пореској управи Републици Српској. Четврти степеник је подношење захтјева за категоризацију смјештаја.

Жарко Вицо, из ТО Града Требиње, наводи да је ово наставак кампање из 2018. године, када су забиљежили 103 регистарције. Истакао је и да ове године очекују добар одзив.

Они који су се одазвали претходном позиву за регистрацију истичу да су од легализације своје дјелатности имали само користи. Очекују добру сезону, а први туристи већ стижу.

Петар Спаић, апартмани и бунгалови Лyра, каже да је погодност што ће бити видљиви туристима на сајтовима, а добили су и средства да опреме апратмане. Подсјетио је и да је прошла сезона била одлична, без обзира на пандемију, те изразио увјерење да ће и ова бити добра.

Кампања за регистрацију смјештаја актуелна је до 1. јуна ове године.