latinica  ћирилица
15/05/2021 |  17:17 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Додик: Зашто је мирни разлаз јерес? (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је у интервјуу Срни да су све алтернативе, осим рата, за БиХ равноправне и реалне, те да се требају равноправно и третирати у разговорима о будућности БиХ са представницима ФБиХ.
Милорад Додик (Фото:  Д. Поздеровић) -
Милорад Додик (Фото: Д. Поздеровић)

- Република Српска и Федерација имају своју границу. Ми не предузимамо ниједан корак који се односи на сецесију, нити корак који би ишао ка томе да се угрози територијални интегритет БиХ. Ми желимо да разговарамо, али као здравоумни људи сматрамо да уколико ти разговори не успију као што нису успијевали свих ових 25 година, онда је сасвим логично да се разговара о томе шта и како даље. У том случају часније, моралније и у сваком смислу цивилизовано је да се мирно разиђемо, јер је и то боља варијанта него стајати у мјесту годинама као до сада, свађати се или, још горе, да водимо било какав сукоб и рат - истакао је Додик.

Он је појаснио да је претпоставка за мирно раздруживање постављена и у Дејтонском споразуму који је утврдио границу између ентитета и њихове надлежности, као и надлежности БиХ.

- Високи представници и Бошњаци муслимани у протеклом времену хтјели су на један арогантан и безобразан начин да заробе Републику Српску, да је развласте и доведу у позицију да изгуби своје надлежности, али нису рачунали на њен жесток и институционални отпор и с тога ће морати да плате цијену свега тога. Цијена може да буде плаћена и она је минимална, а то је да се вратимо на слово Дејтона и да о томе свему разговарамо.

То подразумијева да разговарамо на примјер и о томе да без обзира што у Уставу нема војске одржимо тај неки њен капацитет на нивоу БиХ, али сигурно не у овом облику који сад имамо, који је скуп и извлачи превише пара. Скоро пола буџета БиХ искључиво иде на Оружане снаге које никоме не користе, осим да гради неко увјеравање да нешто постоји што је као нечије, а није ничије - констатовао је Додик.

Додик је нагласио да су с тога веома важни разговори и квалитетне расправе о будућности Српске у Народној скупштини да сутра не би имали евентуалне промашаје и пропусте.

- Народна скупштина у том погледу не смије да буде скрајнута и тај дом је мјесто у којем мора бар једном у пола године да се разговара о овим важним питањима - оцијенио је Додик.

БиХ ЈЕ НА ПУТУ ДО ПРОПАСТИ, АЛИ ИМА НАДЕ ДА СЕ ДЈЕЛИМИЧНО ВРАТИ

Говорећи о иницијативи Републике Српске да се дијалогом са представницима из ФБиХ дође до најбољег рјешења за БиХ, Додик је у интервјуу Срни оцијенио да је БиХ отишла на пут у пропаст, али да има наде да може дјелимично да се врати.

- Највећи српски интерес можда би био да ништа не предлажемо, него да пустимо да тај пут БиХ у безнађе траје и доведе БиХ у потпуни нестанак. Али ми смо заинтересовани за Дејтонски споразум који је дефинисао Републику Српску и ФБиХ као двије стране. Не постоје никакве постдејтонске стране у БиХ ни на свијету. Постоје само двије - Република Српска и Федерација и та њихова позиција је међународно дефинисана, као што је дефинисно и да се било каква промјена правила Дејтонског мировног споразума мора мијењати анексима уз сагласност те двије стране - појаснио је Додик.

- Декадентан и антидејтонски приступ је да се заједнички ниво БиХ третира као једино мјесто за доношење одлука, што је чиста подвала и то не предвиђа Дејтонски споразум нити анекси споразума. Такав приступ је неодржив и представља кршење споразума. Устав БиХ се не може мијењати ако о томе не постигну сагласност стране, Република Српска и ФБиХ, односно три конститутивна народа. Парламентарна скупштина БиХ је тек формалност и она само може да прогласи такав споразум и формализује га. Парламентарна скупштина БиХ није мјесто расправе и одлучивања о било чему што се стране нису претходно договориле. Уздизање Парламентарне скупштине је чисто правно насиље од стране међународне заједнице, тј. САД и ЕУ, да би удовољили муслиманима у БиХ - истакао је Додик.

Он је упитао "зашто се та институција баш назива Парламентарна скупштина, а не само скупштина или само парламент"?

- Разлика између званичног назива и оног другог или трећег је и формална и суштинска. Парламентарна скупштина БиХ је у ствари скуп скупштина, скуп ентитета и три народа, у којој се на кристално јасан начин изражавају воље и ставови ентитета и народа. Ми смо у Дејтонском споразуму и Уставу БиХ пристали на Парламентарну скупштину. Било би интересантно да правници размотре ово питање. Увјерен сам да би закључак те расправе био да се и на овом питању крши Устав БиХ и да Парламентарна скуптина БиХ није мјесто ни за шта, а посебно за промјену Уства", појаснио је Додик.

СВАКА ИЗМЈЕНА ДЕЈТОНА БЕСПРАВНА И НАСИЛНА

Он је навео да је све што је мијењано у Дејтонском споразуму и што је рађено на нивоу БиХ било бесправно и насилно, а свака промјена анексима је изостала зато што су те промјене биле нереалне.

Додик је оцијенио да је вријеме да Република Српска формира свој преговарачки тим, да разговара са Федерацијом и то ће бити понуда која траје.

- Чекаћемо на разговор, али не желимо да будемо заробљеници у БиХ. У нашим плановима јесу разговори. Оно што ми хоћемо и што треба рећи јасно јесте да се реафирмише улога Републике Српске као стране у БиХ за све договоре о суштинским стварима. Ако то све не успије остаје питање како се мирно разићи. Цитираћу Сенди Бергера, који је био шеф за националну безбједност САД и који је понудио документ у којем пише: 'Треба притиснути Бошњаке да дозволе Србима спровођење референдума двије до три године након Дејтона, јер ако Бошњаци не могу да убиједе српску популацију да је њихова будућност у реинтегрисаној БиХ, онда нема сврхе блокирати мирно раздвајање по узору на Чехословачку' - навео је Додик.

Сва прича је у томе да је Република Српска за Дејтонски споразум и слово Дејтона, поновио је Додик и изразио спремност српске стране за разговор на добробит свих који живе у БиХ.

- Спремни смо да дуго разговарамо, понуда постоји. Мислимо да је то смислено, политички разумно и потребно и да не вријеђа никог. Само на тај начин можемо да редефинишемо неке односе у БиХ и да приступимо имплементацији Дејтона и онога што договоримо - нагласио је Додик.

Он је констатовао да се много превара десило у провођењу Дејтонског споразума и да је Република Српска потиснута као страна у разговору и споразумијевању о БиХ, те да су све то радили високи представници у сарадњи са Савјетом за имплементацију мира иако нису имали овлаштење.

ВЕОМА ВАЖНО О БУДУЋНОСТИ СРПСКЕ У КОНТИНУИТЕТУ РАЗГОВАРАТИ У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Додик је нагласио да је с тога веома важно да се о темама значајним за Републику Српску у континуитету разговара у Народној скупштини као највишем законодавном органу власти.

- Важно је и онда када се осјећамо немоћним, заобиђеним, шиканираним да сједнемо у Народну скупштину Републике Српске, дјелујемо јединствено и заузмемо заједничке ставове о питањима који су од значаја за Републику Српску. Ми морамо све разлике оставити по страни када је ријеч о битисању Републике Српске, њеној будућности и ономе што јесте предмет наше активности, а то је свакако Дејтонски споразум и однос према њему - истакао је Додик у интервјуу Срни.

Он је констатовао да је Дејтонски споразум био поприште многих незаконитости које је чинила међународна заједница на штету Републике Српске, додавши да је сасвим сигурно да је на тај начин међународни правни поредак додатно урушен у многим сегментима, а поготово према мањим или раније прокуженим народима.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва је навео да понекад веома депримирајуће дјелује покушај да се позивате на међународне норме и међународне уговоре, какав је и Дејтонски споразум, јер на другој страни постоји арогантна сила која не жели да призна да крши међународно право и међународне уговоре, него наставља даље и увијек гура исто, само јаче и још жешће и зато најчешће и мијењају своје представнике у БиХ сваке три године да би они дошли са новом енергијом и наставили исто да раде.

Додик је рекао да многе ствари које су мијењане у Дејтонском споразуму нису биле реалне, те да су дио међународне заједнице и високи представници гурали своје зато што су имали политичку атмосферу и ситуацију у којој је само једна земља била суперсила, док су остале градиле себе и покушавале да постану регионалне, а касније и глобалне силе.

- Америка је арогантно приступила српском националном питању у условима када је било јасно да се распадом Југославије рјешавају национална питања и стварају националне државе од Словеније, Хрватске, Црне Горе и Македоније, настојећи да у БиХ задржи причу о мултиетичности која истовремено није успјела у бившој Југославији.

Америка се опредијелила да све вријеме подржава Бошњаке који су политички покушали да се додворе разним причама о грађанском уређењу друштва, потпуном игнорисању историје и чињеница да у БиХ постоје три конститутивна народа и да постоји Република Српска која је у Дејтонском споразуму јасно дефинисана као српски ентитет а ФБиХ као ентитет два народа - нагласио је српски члан и предсједавајући Предсједништва.

Он је подсјетио да је послије и Уставни суд почео да се бави тим пословима и мијења поједине одредбе споразума, иако тиме није требало ни да се бави.

- Уставни суд је промијенио, иако је Анекс 4 Дејтонског споразума веома јасно рекао да БиХ припада само оно што јој је стриктно дато, а све остало припада изричито ентитетима, те су надлежности ентиета регулисане генералном клаузулом у Уставу. Од нас су отимали и оно што је било изворно, а наметали оно што су сматрали да треба да ураде, како би изградили тзв. "државу БиХ" са јединственом нацијом којој су покушали да наметну чак и језик и писмо и неку непостојећу идентификацију - истакао је Додик.

Он је навео да је Балкан био незаобилазна тема на Економском форуму у Атини, као и да ће бити на састанку лидера Брдо-Бриони, јер је, како то воле Американци да кажу, то неријешено питање.

- Неријешено питање, према њиховом мишљењу, значи да треба наставити исто, а то исто значи дакласирати Републику Српску и српски национални интерес, као и онемогућити значај појављивања српског националног корупса и српског националног интереса. Морам да напоменем да ми је неколико представника земаља ЕУ отворено рекло 'никада нећете доћи у ЕУ док се не одрекнете конститутивности народа у БиХ - рекао је Додик.

Он је нагласио да они вјероватно рачунају да ће са неким новим политичким структурама у Републици Српској, које су мање национално и државно одговорне према Српској, то успјети да реализују и да ће рећи "кад сте све дали, дајте и ту конститутивност па да идемо даље ка Европи".

ПРИЧА У ОКВИРУ 14 ПРИОРИТЕТА НИЈЕ НИМАЛО БЕЗАЗЛЕНА

Додик је упозорио да није баш ни тако безазлено поредано 14 приоритета које БиХ мора испунити на путу ка чланству у ЕУ, а поготово није безазлена прича у оквиру њих.

- Европски представници су рекли прво да су приоритет избори у Мостару, па онда Закон о јавним набавкама, па је сљедећи приоритет Закон о сукобу интереса, па онда оно што њима одговора и што су и направили а то је цијела једна брљотина у вези са правосуђем, Законом о измјенама Закона о ВСТС... Када све то направите, онда ће рећи 'идемо даље', а никада нећемо стићи до оних одредби који кажу да се треба укинути високи представник и промијенити стране судије у Уставном суду. На свако моје питање када ћемо то урадити и зашто то није први приоритет, они су одговорили 'то ћемо на крају', а то на крају може да буде за 10 година - нагласио је Додик.

Он је појаснио да је зато његов став да у Народној скупштини Републике Српске треба да се води политика отварања проблема у БиХ и њиховог цјеловитог рјешавања, а не сегментарно како то од нас траже странци.

- Да ли је наш интерес да дамо нову верификацију и легитимитет ВСТС који је наметнут од високог представника кроз измјене Закона о ВСТС? Ја мислим да није. Да ли је наш интерес да дамо свој допринос Закону о јавним набавкама без обзира колико он био накарадан и да га поново верификујемо без обзира што су јавне набавке у надлежности ентитета а не БиХ што је измислио, наметнуо и пренио Педи Ешдаун - нагласио је Додик.

Он је поручио да се мора одбацити концепт који заговара СДА, а то је реинтеграција БиХ која је виђена у Декларацији СДА у којој нема ентитета.

- Какву нама Бошњаци нуде БиХ најбоље се види из кантона гдје они имају доминанту власт. Такву БиХ они нама нуде, али те Босне нема. Зато ми хоћемо да разговарамо и да им кажемо шта хоћемо, а у том разговору треба да учествују све институције у Српској, да формирамо преговарачки тим и да направимо оперативну платформу у чијим оквирима ћемо се кретати и разговарати са изабраним функционерима Федерације. За нас БиХ није страна и зато сви политички фактори у Српској морају да буду јединствени и усмјерени на базична питања. Код Бошњака нема дисонантних тонова када је ријеч о питањима која су важна за њих. Сви су ту исти. То је потребно и на нашој политичкој сцени, да наступимо јединствено за бољу будућност Српске - закључио је Додик.

Он је нагласио да сваки степен централизације БиХ значи мање Републике Српске али и мање Срба на овим просторима.

- Доминантан процес је Српска и Срби морају да постоје и да буду видљиви, да идемо на имплементацију Дејтонског споразума, а не реинтеграцију БиХ. Гдје је ту кршење Дејтона и када сам ја кршио Дејтон? Скршили су га високи представници. Какав је то безобразлук да високи представник тражи од парламента да нешто уради, гдје то има на свијету, у којој се то земљи ради - упитао је Додик.

У сваком случају, истакао је Додик, у свему овоме је веома јасна потреба да се ми у Републици Српској одредимо о свим тим питањима и да обавимо разговор на нивоу Република Српска-Република Србија о томе како ће се позиционирати Република Српска у вези са питањем који се тиче дијалога између Приштине и Београда.

- Ми смо већ учинили добру ствар да нисмо признали Косово, нисмо дозволили његову међународну верификацију и ту нема разлике између политичких фактора у самој Републици Српској, али друго питање је шта добијамо ако останемо пасивни према чињеници да се води дијалог о Космету и да Запад жели да одвоји питање Косова од било каквога додира са Републиком Српском или ситуацијом у БиХ? Уколико се ријеши питање Косова, Република Српска остаје сама и само ће наставити даље да је шиканирају и развлашћују оптужујући њено руководство за разне ствари које нису тачне и подгријавајући политичке опоненте да буду што гори и жешћи према позицијама власти да би показали да Република Српска није смислена и да она нема будућности - указао је Додик.

СВИЈЕТ УЗАВРЕО ОД ПРОБЛЕМА

Када је ријеч о глобалној политици у односу на БиХ, Додик каже да је свијет узаврео од многих проблемима и навео примјер да су нови избори у Америци довели до изражаја нову америчку, односно нову стару америчку политику на овоме простору.

- С друге стране, ЕУ показује све већи неуспјех и веома је карактеристично да је Америка реаговала на тзв. радно звани словеначки нон-пејпер у вези са ситуацијом на Балкану, наводећи да су неоправдане спекулације о промјени граница на Балкану по етичким линијама. То каже Стејт департмент, који иначе не реагује на спекулације, али овај пут реакција није изостала, као што није изостала ни реакција неколико влада у Европи - рекао је Додик.

Он је констатовао да је све веће увјерење у ЕУ да је политика проширења пропала. "То показује и чињеница да је ЕУ буквално преварила Македонију коју је натјерала да промјени назив своје земље, обећавајући јој олако кретање кроз приоритете и поглавља, а већ двије године од тога нема ништа. Имајући у виду чињеницу да је та иста ЕУ промијенила своје стандарде и критеријуме за учлањење и придруживање ЕУ, то говори да Унија не жели остале у свом окриљу", рекао је Додик.

Он је оцијенио да је на глобалом нивоу веома видљиво да се сукоби све више распламсавају. "Паметна локална политика, а то мислим на нас, говори да требамо чинити све да се не подвучемо под вербалне сукобе глобалних играча који су све жешћи. Видљиви је сукоб између Русије и САД који је почео одмах након устоличења новог америчког предсједника који је предсједника Русије на почетку назвао убицом, наглашавајући да ће Русија платити цијену, а само неколико седмица послије руски предсједник је поручио да Америка не би требало да игра с њима и да ће зажалити више него икад у животу ако покуша да угрози њихове границе - рекао је Додик.

Епилог свега тога је, истакао је Додик, изненадни позив америчког предсједника за разговор упућен Владимиру Путину. "Немогуће је да и на том састанку тема не буде Балкан, а могуће и БиХ. Зато ми у Републици Српској морамо да шаљемо наше јасне поруке у којима ћемо исказати и наше јасне ставове", констатовао је Додик.

Он је рекао да је очигледно да има проблема и у самој ЕУ о многим питањима. "Европа данас дјелује као мјесто сукоба различитих идеолошких праваца, прије свега, оног либералног с једне стране и конзервативног с друге стране. Европа безуспјешно тражи излаз из саме своје ситуације и зато дјелује некоординисано све што Европа покушава да нам овдје наметне или одреди као европски пут упорно тражећи да ми све више дајемо својих права и надлежности", истакао је Додик.

Такође, додао је Додик, ЕУ врши све веће притиске на БиХ и када је ријеч о односима са Русијом и Кином.

- Прије мјесец или два Предсједништво БиХ добило је приједлог од Америке да се приступи једној мултилатералној декларацији у којој би се јасно рекло да БиХ приступа групи тих земаља која одбацује приступ 'Хуавеја' нашем тржишту. Нажалост, два члана Предсједништва су већ пристали, а ја сам наравно одбио. Сада чекам други круг одлучивања о томе и ако буде поново тако мораћу ићи у Народну скупштину да тражим подршку, јер сматрам да ми не требамо да изгубимо Кину као нашег партнера и да једнако тако треба да сарађујемо и са САД, да узимамо њихове производе уколико су они конкурентнији, бољи, технолошки опремљени и јефтинији за нас, као што то треба да урадимо и са Кинезима, ако су они бољи од неких других - објаснио је Додик.

На тај начин себе затворити, констатовао је Додик, било би једнако изгубити дио својих пријатеља у свијету и то је нешто о чему треба разговарати у парламенту Српске.

- Ја имам свој став, ја сам против, али хоћу да Народна скупштина каже свој став. Ако каже да треба да обацимо Хуавеј, одбацићемо га, али ћу све учинити да објасним да то не треба да чинимо. То је слична подвала као и она са малигним руским утицајем на Балкану. Има ли ико ко осјећа тај малигни утицај овдје, је ли дошао неки Рус и вршио неки утицај, је ли био малигни, ја не знам за то. Све те приче су у функцији припреме да БиХ одлукама Предсједништва БиХ дође у позицију да каже - ми пратимо спољну политику ЕУ, чак и онда када то нама не одговара и када нам причињава штету. То, наравно, не треба прихватити.

Оног тренутка кад почнете да пратите европску политику, односно спољну политику ЕУ то значи да ћете уводити све више санкција Русији, да ћете морати да се прикључите свакој осуди као што је то било у Бјелорусији и неким другим мјестима које ЕУ изриче о било ком питању. То није наш интерес и што би ми губили пријатеље, а да стајемо под руку са онима који свих ових 25 година нису показали да су добронамјерни према нама или бар коректни - нагласио је Додик.

ЕВЕНТУАЛНА ПОБЈЕДА ОПОЗИЦИЈЕ БИЛА БИ САХРАНА СРПСКЕ

Упитан да прокоментарише понашање опозиције у Српској, Додик је одговорио да је опозиција у Републици Српској антисрпска и "анти Републике Српске", нарочито онда када се као боре за Српску.

- СДС и ПДП, а однедавно и ДНС су увијек на страни Сарајева, а никада на страни Бањалуке. Такво понашање се једино може назвати издајом. Они су окорјели издајници и највише им смета Република Српска, а српски народ сматрају недостојним и глупим јер не прихвата и не подржава њихову политику издаје, политику издаје српског народа - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, још један доказ у низу неславних издајничких подухвата је њихов однос према Народној скупштини и њеним закључцима у вези са покретањем разговора са ФБиХ.

- Они су грлати представници Сарајева и стално употребљавају аргументацију Сарајева, не желе јединство у Републици Српској, удружују се са опозицијом из Сарајева припремајући коначну сахрану Републике Српске. Зато би евентуална побједа СДС, ПДП и ДНС била дан сахране Републике Српске и дан њене продаје и предаје Сарајеву. Преостаје послије само да сами себи дођемо на четрдесет дана.

Зато је веома важно рећи српском народу да мора одбацити издају СДС, ПДП и ДНС ако жели да опстане. Ми настављамо да чувамо и бранимо Републику Српску, дајући јој несаломиву снагу кроз наше политике. Ја сам заклет Републици Српској и српском народу у цјелини - поручио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик у интервјуу Срни.