latinica  ћирилица
14/05/2021 |  17:25 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Средства за самозапошљавање борачких категорија и наредне године (ВИДЕО)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас да ће и у наредној години задатак бити да се обезбиједе средства за самозапошљавање борачких категорија, јер је само запослен борац користан и породици, и себи и друштву.
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

 - Имали смо намјеру да највише уложимо у запошљавање. Тако је и Влада Српске реаговала на начин да је од првобитних три милиона КМ буџетских средстава намијењених за самозапошљавање, у буџет дозначено 13.320.000 КМ за све оне који су испунили услове за самозапошљавање из јавног позива Завода за запошљавање - рекао је Милуновић новинарима у Бањалуци након тематске сједнице Одбора Народне скупштине Српске за борачко-инвалидску заштиту о ситуацији у области борачко-инвалидске заштите.

Он је навео да ће у овом мјесецу бити донесене одређене одлуке у вези са самозапошљавањем, те потписани уговори и почеће уплата првог дјела износа.

- Приоритет ће нам бити у наредном периоду и запошљавање дјеце погинулих бораца. Они су обухваћени акционим планом, или кроз самозапошљавање или запошљавање код послодаваца којима ће бити обезбијеђен поврат пореза и доприноса или одређена средства за њихово запошљавање - навео је Милуновић.

Он је подсјетио да је, раније формирана радна група на иницијативу премијера Српске Радована Вишковића, сачинила анализу у области борачко-инвалидске заштите и предложила 20 мјера с циљем побољшања стања у тој области.

- Најважније су мјере којима смо настојали да препознамо најугроженије из борачких категорија и зато је био расписан јавни позив ради израде социјалне карте. Борци нису социјална категорија, него нам је био циљ да се препозна који су то од 210.000 категорисаних бораца социјално угрожени - рекао је Милуновић.

Предсједник скупштинског Одбора за борачко-инвалидску заштиту Маринко Драгишић рекао је да је након тематске сједнице обавеза Одбора да сумира цјелокупну расправу и предложи закључке које ће упутити у Народну скупштину Српске на даље поступање.

Он је додао да су на сједницу били позвани представници 13 удружења, нагласивши да су институције Републике Српске мјесто гдје се, уз сва уважавања и партнерски однос, разговара о ситуацији у области борачко-инвалидске заштите и доносе важне одлуке за борачку популацију.

Драгишић је подсјетио да је полазна основа за расправу на овој тематској сједници била детаљна анализа у области борачко-инвалидске заштите коју је раније припремила радна група формирана на иницијативу премијера Српске Радована Вишковића, са предложених 20 мјера.

Замјеник предсједника овог одбора Љубиша Крунић навео је да је сједница одржана у коректном тону, те да је било и различитих мишљења.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић оцијенио је да је важно то што постоји жеља да се јединствено ради на рјешавању проблема у борачко-инвалидској заштити.

- Наш фокус рада је усмјерен на најугроженију категорију у борачкој популацији, а то су незапослени демобилисани борци у стању социјалне потребе. То нам је циљна група - истакао је Савчић.

Он је демантовао оне који тврде да су сви борци социјална категорија, што је нетачно, јер то нико не жели, него је жеља да та категорија, најзаслужнија за стварање Републике Српске, боље живи.

Савчић је нагласио да је битно и питање друштвене улоге бораца, а то је да се одбрани истина о одбрамбено-отаџбинском рату коју свакодневно нападају из Федерације БиХ, прије свега из бошњачког народа - од научне заједнице до Исламске вјерске заједнице.

- Замислите посљедице по овај простор и по оне који ће живјети на овом простору за двадесетак година када имате један народ који ће се васпитати на лажима и измишљотинама. Посљедица тога може бити само мржња према другом народу - рекао је Савчић.

Предсједник Ветерана Републике Српске Ристо Јефтић подсјетио је да је ово удружење још прошле године поднијело иницијативу за одржавање посебне тематске сједнице како би се расправљало о закону који регулише питања борачке популације, додајући да се проблеми те популације могу рјешавати само системски.

Предсједник Удружења гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске Предраг Аћимовић истакао је потребу да се више пажње посвети борцима који су током рата као млади били упућивани на одслужење војног рока, наводећи да су они данас маргинализовани.

Предсједник Удружења Првог батаљона војне полиције Првог Крајишког корпуса Раденко Пузић сматра да се треба вратити загарантована пензија коју су имали борци прве и друге категорије.