latinica  ћирилица
14/05/2021 |  16:27 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Годишњица страдања припадника ЈНА у Тузланској колони (ВИДЕО)

У Бијељини ће сутра бити обиљежено 29 година од злочина над припадницима ЈНА и српским цивилима познат као "Тузланска колона".
Тузланска колона (фото: Принтскрин Јутјуб/ТВ ФС-3) -
Тузланска колона (фото: Принтскрин Јутјуб/ТВ ФС-3)

На овај злочин и данас подсјећају преживјеле жртве ,тражећи истину и правду за најмање 54 невино страдала војника и официра ЈНА. Напомињу,да је ово био увод у егзодус српског народа са ових простора.

У планираном нападу муслиманских снага на 92. моторизовану бригаду ЈНА ,која се,у договору са тузланским властима, мирно повлачила из касарне "Хусинска буна" 15.маја 1992. године, убијена су више од 54 војника, а рањена 44, свједоче преживјели.

- Дошли смо на раскршће Брчанска малта, горе је обилазница Јужна магистрала и Тузла. Био је погођен је возач. Они су гађали са околних зграда снајпером, мене су погодили у главу, у раме и у ногу - каже Љубо Пајић, ратни војни инвалид, преживјели учесник.

Бројни сведоци и материјални докази, ексхумирана тијела убијених, ни за босанскохерцеговачке, ни за међународне судове, нису били довољни да се пресуди починиоцима злочина познатог као "Тузланска колона".

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић истакао је да Тужилаштво БиХ неће и не жели да се суочи са злочинима који су почињени над Србима у протеклом рату.

Болно је, кажу преживјели након овог злочина и Срби избјегли из ове регије, што се овај дан у Тузли слави као Дан ослобођења града, а био је увод у егзодус српског народа са ових простора.

- Они могу славити шта год желе у Тузли, тамо је се десио крвав злочин. Један нецивилизован догађај, тамо повратка нема, тамо суживота нема - прича Радојица Илић, преживјели учесник Тузланске колоне.

У страшном злочину над Тузланском колоном из засједе је 15. маја 1992. године убијена и правда у БиХ, јер ни након 29 година нису кажњени починиоци и налогодавци ликвидације 54 недужне, а звјерски измасакриране жртве, рекао је у име Завичајног удружења Тузлака у Бијељини Данијел Перић.

Годишњица страдања војника и официра ЈНА у биће обиљежена сутра на гробљу у Пучилама у Бијељини код спомен- костурнице подигнуте у славу и част погинулих припадника ЈНА у "Тузланској колони".