latinica  ћирилица
14/05/2021 |  15:44 ⇒ 16:09 | Аутор: СРНА

У току имунизација вакцинама које је поклонила Република Српска

У Универзитетској клиничкој болници Мостар у току је имунизација вакцинама Спутњик, које је Влада Републике Српске поклонила граду на Неретви на иницијативу српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.
Вакцинација против короне (Фото: ФБ/Министарство здравља Српске) -
Вакцинација против короне (Фото: ФБ/Министарство здравља Српске)

Шеф Клинике за инфективне болести Универзитетско клиничке болнице Мостар Јурица Араповић рекао је Срни да ће Спутњиком бити вакцинисан дио особља, студенти медицине и грађани старији од 65 година.

- Велика је заинтересованост за Спутњик. До сада смо примали Астра Зенека вакцину и чекамо да нам крајем мјесеца стигну друге дозе од донације предсједник Србије Александра Вучића или из Ковакс механизма - рекао је Араповић.

Он каже да већ други мјесец траје имунизација радника ове здравствене установе, та да се већина пријавила за вакцинацију, иако је велики број њих преболио вирус корона.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацију, Араповић каже да је значајно побољшана протеклих дана у Херцеговачко-неретванском кантону, али да се он води изреком "непријатељ никада не спава".

Он је рекао да се биљежи мањи број хоспитализација и заражених, али да повољна ситуација не треба да завара.

Надам се да ће ускоро доћи што више вакцина и да можемо што више грађана вакцинисати како би у неком интензитету зауставили пандемју да неки сљедећи талас, ако га буде, буде блажи, јер је овај задњи био најтежи - каже Араповић.

Он истиче да се већина грађана одлучује за вакцинацију.

- Ако се антиваксерима у догледно вријеме не може стати у крај, није искључено не само код нас, него у цијелом региону, да се уведе обавезна вакцинација. То је порука и једним и другим - рекао је Араповић.