latinica  ћирилица
14/05/2021 |  12:30 | Аутор: СРНА

Одбијен приговор одбране да Караџић служи казну у Британији

Механизам у Хагу одбио је приговор одбране бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића на одлуку да буде упућен у Велику Британију на издржавање казне доживотног затвора, објавио је на свом "Твитер" налогу Караџићев адвокат Питер Робинсон.

- Приговор Радована Караџића на одлуку да казну служи у Великој Британији одбио је предсједник судског Механизма Кармел Ађијус - навео је Робинсон.

Он је оцијенио да је том одлуком Хашки суд Караџића осудио на "самицу до краја његовог живота или на смрт у рукама муслиманских екстремиста у британским затворима".

Суд у Хагу није објавио одлуку предсједника Ађијуса, преноси Тањуг.

Да ће Караџић казну служити у Великој Британији раније је објавио шеф британске дипломатије Доминик Раб.

На ту одлуку, адвокат Робинсон уложио је приговор у којем је, како су пренијели медији, Хашки суд упозорио да ће Караџић у британском затвору "бити у опасности од муслиманских екстремиста".

Робинсон је подсјетио да су тројица муслиманских екстремиста 2010. године у британском затвору Вејкфилд ножевима изболи генерала Војске РС Радислава Крстића.

Караџић /75/ је 2016. године првостепено осуђен на 40 година затвора, а након жалбеног поступка суд у Хагу му је 2019. године изрекао казну доживотног затвора.

Први предсједник Републике Српске ухапшен је у Србији и предат Трибуналу у Хагу 2008. године. Након изрицања пресуде био је у притворској јединици у Хагу.