latinica  ћирилица
14/05/2021 |  11:42 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Инцко је могао више да допринесе одласком

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да високи представник у БиХ Валентин Инцко саосјећа само са једним народом у БиХ, те да је можда могао више да допринесе да његовим одласком ова земља остане у сређенијем стању него што јесте.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

- Инцко се већ дуже овдје саосјећа само са једним народом и увијек истиче бол једног народа, забринутост једног народа, наводи примјере из једног народа. Он заборавља да је ово земља три конститутивна народа и два ентитета. Можда је могао више да допринесе да његовим одласком ова земља остане у сређенијем стању него што јесте. Догађај везан за таблу и повеље могу само да буду претходница неким намјерама о којима ми можемо само да нагађамо какве ће бити - нагласио је Чубриловић.

Он тврди да "уз притиске из једног народа желе да се наметне закон о забрани негирања геноцида", али да не очекује да ће се то догодити јер не би било разумно.

- Не би то било разумно. Наравно да не очекујем. То би значило да се забрањује рад свим научницима, свим историчарима, на преиспитивању свих догађаја. Шта то значи забрана? Значи да то један научник не смије да проучава као појам, случај, на било који начин. Не очекујем да се то деси - рекао је Чубриловић за Н1, одговарајући на питање да ли очекује да овај закон буде наметнут до краја мандата Валентина Инцка.

Чубриловић је навео да писмо високог представника Валентина Инцка није схватио ултимативно и да је ријеч о "једном догађају који је више од пет година присутан на овом простору", те да не очекује ни санкције.

Он је нагласио да су сви присутни посланици гласали за закључке Народне скупштине Републике Српске.

- Овдје појединац није битан, битан је однос према највишем законодавном органу од институције која је у лику високог представника и битан је однос како Народна скупштина Републике Српске то сагледава. Народна скупштина је ипак била јединствена у одговору на писмо Валентина Инцка - истакао је Чубриловић.