latinica  ћирилица
14/05/2021 |  10:44 | Аутор: СРНА

Филмотека посвећена Куросави

Кинотека Републике Српске организоваће у понедјељак и уторак, 17. и 18. маја, филмотеку посвећену филмским остварењима из опуса чувеног јапанског режисера Акира Куросаве.
Биоскоп (фото:PROFIMEDIA) -
Биоскоп (фото:PROFIMEDIA)

Прве вечери на програму је филм "Тјелесна стража" из 1961. године.

Ово је најпопуларнији Куросавин филм у Јапану, гдје је имао изузетно успјешан биоскопски живот. Сматра се једним од првих филмова у свијету који је реалистично приказивао насиље.

- Куросава је желио да покаже све штетне ефекте насиља за разлику од других филмова из овог периода. Касније је зажалио због тога јер је инспирисао тренд у свјетској кинематографији који траје до данас. Осим успјеха на домаћем терену, филм је запажен и цијелом свијета - наводи се у саопштењу.

Филм је приказан у званичној конкуренцији Филмског фестивала у Венецији, гдје је Тоширо Мифуне, који игра главну улогу, награђен за најбољег глумца. Зарадио је и номинацију Америчке филмске Академије за најбоље костиме.

Друге вечери, уторак, 18. маја, на програму је незванични римејк Куросавиног филма "За шаку долара" из 1964. године у режији Серђа Леонеа.

Из Кинотеке наводе да је ријеч о првом филму из култне вестерн трилогије коју, осим овог, чине филмови "За долар више" /1965/ и "Добар, лош, зао" /1966/.

- Леоне је био несумњиво инспирисан Куросавиним филмом, који је пресликао готово сцену за сценом, али није купио званична права за адаптацију оригинала. Леоне је Куросавин сценарио премјестио из Јапана у Мексико, а самураје су замијенили каубоји - додаје се у саопштењу.

Главна улога, први пут у његовој каријери, додијељена је Клинту Иствуду, а у овом филму, Леоне је први пут сарађивао и са легендарним композитором филмске музике Ениом Мориконеом.

Иако је остварио огроман успјех код публике, изостале су озбиљније награде за овај филм јер се у филмској критици тада вестерн сматрао другоразредним жанром.

Филмотека ће бити одржана у Културном центу Пале са почетком у 19.00 часова. Улаз је слободан.