latinica  ћирилица
14/05/2021 |  09:59 ⇒ 09:59 | Аутор: СРНА

Дуг Грчке висок, али одржив

Државни дуг Грчке је висок, али је и даље одржив, изјавио је директор Европског стабилизационог механизма Клаус Реглинг и нагласио да је повећање буџетских дефицита у земљама еврозоне исправан одговор на пандемију.

Реглинг је рекао на Делфи економском форуму у Атини да су консолидација снажног економског раста и најбоље могуће кориштење фондова ЕУ пресудни фактори за одрживост дуга, у комбинацији са "правом поруком" Владе тржишту и даљим провођењем реформи.

Према свим условима, Грчка ће наставити да нормално сервисира свој дуг у наредним годинама, изјавио је Димитрис Цаконас, шеф грчке Агенције за управљање јавним дугом.

Он је додао да ће годишње финансирање државе деценијама остати управљиво и да је Грчка током пандемије имала прилику да "изгради криву хартија од вриједности", пренио је лист Екатимерини на свом веб сајту.

Цаконас је рекао на Форуму да су готовинске резерве од 33 милијарде евра довољне за неометано сервисирање државног дуга најмање у наредне двије до три године, чак и ако држава не позајми ниједан евро са тржишта.