latinica  ћирилица
13/05/2021 |  15:14 | Аутор: sputniknews.com

Сабор СПЦ у крипти Храма Светог Саве 23. или 24. маја

Сабор Српске православне цркве на коме ће бити бирана ти нова епископа и на упражњења мјеста у Епархији ваљевској, Митрополији црногорско-приморској и Загребачко-љубљанској одржаће се 23. или 24. маја, у крипти Храма Светог Саве због епидемиолошких мјера, потврђено је Танјугу у Патријаршији.
Београд - Храм Светог Саве - Фото: СРНА
Београд - Храм Светог СавеФото: СРНА

Тема сабора биће и Темељни уговор о међусобним односима СПЦ и државе Црне Горе, који би требало да буде потписан са владом Црне Горе највејроватније послије избора митрополита црногорско-приморског.

Тај споразум би, како је раније најављено, требало да са црногорским премијером потпише патријарх Порфирије који је у ранијој изјави за Танјуг казао да је увјерен да ће потписивање Темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе, на основу кога ће се регулисати однос државе према СПЦ у тој земљи, ставити тачку на неспоразуме по том питању.

Црногорски премијер Кривокапић, раније је изјавио да би најбоље било да уговор буде потписан послије избора митрополита црногорско-приморског.

Он сматра да се потписивање Темељног уговора некако природно поклапа с оним тренутком када новоизабрани митрополит буде устоличен и да би то могла бити заједничка свечаност.

Митрополија црногорско-приморска нема епископа од октобра прошле године, када је преминуо митрополит Амфилохије, а за администратора митрополије је постављен владика Јоаникије, који важи и за најозбиљнијег кандидата за мјесто новог митрополита.

Епархија ваљевска је без епископа од марта мјесеца 2020. године када је преминуо епископ Милутина, а место митрополита загребачко-љубљанског упражњено је од када је Порфирије изабран за патријарха.

Епископе Сабор бира, из монашког или мирског свештенства једногласно или већином гласова, а потребно је да Сабору присуствује најмање двије трећине владика.