latinica  ћирилица
13/05/2021 |  14:08 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

У Глини одржан осамдесетогодишњи помен жртвама усташког покоља (ФОТО/ВИДЕО)

На Костурници на православном гробљу у Глини одржан је осамдесетогодишњи помен жртвама усташког покоља у организацији Вијећа српске националне мањине града Глине.
Глина: Сјећања на жртве фашистичког терора у Другом свјетском рату - Фото: РТРС
Глина: Сјећања на жртве фашистичког терора у Другом свјетском ратуФото: РТРС

Помен и парастос за преко двије хиљаде цивила српске националности са подручја Баније и Кордуна, убијених у усташком покољу, прољећа и љета 1941. године сахрањених у заједничку гробницу, на Српском православном гробљу Погледић Глина, служио је парох глински Горан Каламанда.

 

Уз потомке жртава, помену и парастосу су присуствовали замјеница градоначелника из реда српске националне мањине Бранка Бакшић Митић, предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов,
предсједник Идејно документацијског центра Баније и Кордуна и потпредсједник Вијећа српске националне мањине града Глине, Никола Јанус.

Фото: РТРС

Присутнима су се обратили предсједник ВСНМ-е и предсједник одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске и потомак жртава, Милорад Арлов.

Арлов је нагласио и захвалио Вијећу српске националне мањине града Глине што не да, да се овај злочин заборави.

- Сви заједно морамо се заложити да ову Спомен Костурницу обновимо, а која је пострадала у земљотресу, те да ју учинимо вјечном, јер то ове жртве заслужују - каже Арлов.