latinica  ћирилица
13/05/2021 |  08:03 ⇒ 14/05/2021 | 00:37 | Аутор: Агенције

Копнена офанзива: Израелски војници ушли у Газу (ФОТО/ВИДЕО)

Настављени су сукоби израелских и палестинских снага. Пројектили лете са обје стране. Од понедјељка је страдало 83 Палестинаца и седам Израелаца.

23:53 Нетанjаху: Хамас плаћа високу цену, операција ће трајати колико год је потребно

Премијер Израела Бењамин Нетанјаху каже да Хамас плаћа високу цену у Појасу Газе и да ће операција трајати колико год је потребно.

- Рекао сам да ћемо Хамасу одредити врло високу цијену, и наставићемо то да радимо са великом снагом. Још нисмо дали коначну ријеч - саопштено је из кабинета израелског премијера.

23:29 Израелски војници ушли у Газу

Војска Израела саопштила је да је у току и ваздушни и копнени напад на Газу.

У саопштењу се не дају детаљи, додаје се да ће услиједити касније.

Раније данас, високи дипломатски извор, кога је пренео Канал 12, навео је да Израел разматра копнену операцију у Гази као одговор на сталну и јаку ракетну ватру из Појаса.

21:03 Три ракете испаљене из Либана на сјеверни Израел

Израелске снаге потврдиле су да су три ракете из Либана испаљене на сјевер Израела, преноси Тајмс оф Израел.

Према наводима војске, ракете су пале на отворена подручја у близини сјеверне израелске обале.

Пројектили су се кретали према ненасељеном подручју, па нису активиране сирене или противваздухопловна одбрана, наводи војска.

Израелска војска у саопштењу није коментарисала ко стоји иза ракетног напада.

Међутим, војни извор из Либана рекао је државном каналу МТВ да се чини да је палестинска група испалила ракете, а не Хезболах.

20:36 САД блокирале хитан састанак Савјета безбједности УН

Сједињене Америчле Државе су блокирале захтјев за одржавање хитног састанка Савјета безбједности Уједињених нација у петак поводом кризе на Блиском истоку.

Портпарол делегације Кине, која тренутно предсједава Савјетом, рекао је да САД неће пристати на одржавање видео-конференције.

Агенција Ројтерс преноси да су САД као разлог навеле дипломатске напоре, али су оставиле могућност да састанак буде одржан у уторак.

20:31 Пропалестински и произраелски протести широм свијета

Пропалестинске и произраелске демонстрације, подстакнуте заоштравањем сукоба на Блиском истоку, одржане су у великом броју земаља, укључујући Белгију, Иран, Италију, Кенију, Пакистан, Турску, САД и Британију.

У Француској је министар унутрашњих послова затражио од шефа париске полиције да забрани демонстрације.

19:06 Бајден позвао на деескалацију насиља на Блиском истоку

Амерички предсједник Џозеф Бајден позвао је на деескалацију насиља на Блиском истоку, рекавши да жели значајно смањење ракетних напада, преноси Ројтерс.

Бајден је, обраћајући се новинарима у Бијелој кући, рекао да очекује још разговора са лидерима у региону.

19:01 Макрон позива на "дефинитивно ресетовање" преговора

Француски предсједник Емануел Макрон забринут је због ескалације насиља између Израела и Палестинаца и позива на "дефинитивно ресетовање" преговора између двије стране, саопштило је француско председништво, преноси Ројтерс.

18:54 Хамас тврди да је дроновима гађао гасну платформу Израела у Средоземљу

Војно крило покрета Хамас "Бригада ел Касам" саопштило је да је уз помоћ борбених дронова извело напад на гасну платформу Израела у Средоземном мору.

- У бици 'мач Јерусалима' употребљено је ново оружје и уз помоћ дронова-камиказа Шихад изведен је напад на гасну платформу недалеко од обале Појаса Газе - наводи се у саопштењу, објављеном на друштвеним мрежама "Бригаде ел Касем".

То је, како су навели, био одговор на нападе на Појас Газе који су данас изведени, преноси Спутњик.

Палестински борци су запријетили још жешћим нападом на наставак агресије и убиство лидера и активиста Хамаса.

16:49 Израелска војска позвала 7.000 резервиста

Израелска војска је објавила да војници неће имати слободан викенд због могућности копнених операција у области Појаса Газе, пошто се тамо сукоби интензивирају, преноси Тајмс оф Израел.

Војска је позвала 7.000 резервиста. Портпарол војске Хидаи Зилберман је навео да је половина њих из ваздушне одбране, артиљерије и медицинских јединица, а друга половина је на административним и обавјештајним позицијама.

16:31 Гутерес и Путин позвали на прекид сукоба

Генерални секретар УН Антонио Гутерес и предсједник Русије Владимир Путин су током видео-позива позвали на прекид сукоба између Израелаца и Палестинаца, саопштено је из Кремља.

- У свјетлу ескалације палестинско-изреаелског конфликта, забиљежено је да је главни циљ зауставити насиље са обе стране и осигурати безбједност цивилног становништва - наводи се у саопштењу Кремља, које је пренио Ројтерс.

15:49 Летове ка Израелу отказале и друге авио-компаније

Осим "Бритиш ервејза", летове ка Тел Авиву отказали су и "Вирџин атлантик", "Луфтханза" и "Иберија" и тако се придружили америчким авио-компанијама које су раније отказале своје летове ка Израелу.

13:55 Милитанти Хамаса гађали аеродром "Рамон"

Из организације Хамас саопштено је да су ракетама гађали израелски аеродром "Рамон", у близини Црвеног мора.

Израелски званичници наводе да ниједна ракета није погодила аеродром "Рамон", који ради уобичајено.

Након ракетирања Тел Авива, сви доласци на аеродром "Бен Гурион" у Тел Авиву преусмјерени су на аеордром "Рамон" на југу земље.

13:45 Хамас: Имамо још доста изненађења

Портпарол војног крила Хамаса, Абу Убеида рекао је да је реакција организације до сада била "само мали дио њених могућности".

Упозоравају да ће, колико год Израел буде појачавао своје ударе, Хамас појачати своје нападе.

- Имамо још доста изненађења - поручио је портпарол Хамаса.

Организација поздравља и палестинску "непоколебљивост", додајући да су сви дијелови палестинског друштва у свим областима укључени у тренутну кампању.

12:31 Ал Арабија: Посредници из Египта стигли у Тел Авив

Египатска делегација безбједносних званичника, која посредује између Израела и Хамаса, стигла је у Тел Авив, потврдили су извори за Ал Арабију.

Према политичким изворима које цитира та телевизија, израелски званичници рекли су египатској делегацији да Израел не тражи прекид ватре прије суботе.

12:01 Израел: Уништени кључни војни и финансијски центри Хамаса

Израелска војска (ИДФ) извела je серију напада на Хамас у Појасу Газе, у којима су уништени централна банка, сједиште унутрашње безбједности, као и кућа највишег команданта Хамаса.

ИДФ је потврдио да је уништио зграде централне банке Хамаса и штаб унутрашње безбједности, а једна од мета напада је била кућа Ијада Теаеба, високог командира који је надгледао неколико батаљона у војном крилу Хамаса, пише Џерусалем пост.

Како се наводи, кућа коришћена за терористичке циљеве и у нападу је уништена.

У среијду је Израел извршио напад на највишу војну команду Хамаса, а током заједничке акције коју су извеле војска и Израелска безбједносна агенција, убијени су високи припадници Хамасовог генералштаба који су сматрају блиским сарадницима шефа војног крила групе Мухамеда Деифа.

11:00 Убијено 83 Палестинаца

Палестинско министарство здравља у Појасу Газе саопштило је да је до сада у израелским ударима убијено 83 људи, а 487 рањено.

Међу убијенима је 17 малољетника и седам жена, кажу власти.

10:30 Отказани летови "Бритиш ервејза" за Тел Авив

"Бритиш ервејз" отказао је све летове из и ка Тел Авиву након ескалације конфликта.

- Безбједност наших запослених и муштерија је увијек приоритет и настављамо да посматрамо ситуацију - саопштава "Бритиш ервејз".

10:13 Израелске трупе на граници са Газом

Израел је припремио борбене трупе дуж границе са Газом, које су у "различитим фазама припреме копнених операција", рекао је војни портпарол.

- Начелник штаба посматра припреме и пружа смернице... имамо сједиште дивизије и три маневарске бригаде доле у Гази, које се припремају за ту ситуацију и за разне непредвиђене случајеве - рекао је потпуковник Џонатан Конрикус.

Ројтерс указује да овај потез подсјећа на сличне упаде израелске војске током ратова 2014. и 2008-2009. 

10:09 Ганц позвао резервне пограничне чете

Израелски министар одбране Бени Ганц наредио је да 10 резервних чета пограничне патроле буде позвано да помогне полицији у спречавању сукоба у арапско-јеврејским градовима широм земље.

У саопштењу из Ганцовог кабинета се истиче да он неће дозволити да војници израелских Одбрамбених снага обављају послове полиције у градовима, али да ће полицији пружити логистичку помоћ, преноси Тајмс оф Израел.

Ганц је истакао де је у земљи ванредна ситуација и да ће велика појачања бити хитно послата да уведу закон и ред.

- Прошле ноћи сам се састао са 30 лидера арапских власти, а данас ћу имати сусрете са представницима арапске и јеврејске јавности како би се ситуација смирила и престале подстицање и агитовање које разара израелско друштво - навео је Ганц.

09:36 На Израел испаљено 1.160 пројектила

Израелске власти саопштиле су да је, од почетка сукоба, на ту земљу испаљено 1.160 пројектила, од којих је 240 завршило у мору или у Појасу Газе.

08:48 Израелска војска: Из Појаса Газе ноћас испаљено 130 ракета

Током ноћи испаљено је 130 ракета из Појаса Газе на Израел, подаци су Одбрамбених снага Израела.

Централни дио Израела, укључујући Тел Авив, био је мета ракета, од којих су многе пресретнуте захваљујући израелском систему "Гвоздена купола".

Петогодишње дијете јуче рањено у Сдероту преминуло је од посљедица задобијених повреда.

Одбрамбене снаге Израела до сада су извршиле више од 650 ракета ваздушних удара. Убијено је око 50 милитаната Хамаса.

07:46 Доласци на "Бен Гурион" преусмјерени на аеродром "Рамон"

Израелска управа за цивилно ваздухопловство најавила је да ће сви комерцијални летови који дођу на међународни аеродром "Бен Гурион" бити преусмјерени на аеродром "Рамон" у Еилату.

Поласци са аеродрома "Бен Гурион" наставиће се према распореду, као и слетања теретних летова.

07:24 Хамас испаљује ракете ка Израелу

Милитанти Хамаса лансирали су десетине ракета на Израел након што je у израелским ваздушним нападима убијено више команданата Хамаса и срушена вишеспратница у Гази.

Израелске одбрамбене снаге наводе да су до сада погодиле више од 600 мета Хамаса, преноси Хаарец.

Из Појаса Газе ка Израелу до сада је испаљено више од 1.100 ракета.