latinica  ћирилица
02/05/2021 |  17:57 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

Патријарх на ручку са бескућницима, а потом у посјети дјеци у "Тиршовој"

Његова светост патријарх српски Порфирије подијелио је васкршњу трпезу са бескућницима у црквеној народној кухињи, а потом је подијелио пакете малишанима који су на лијечењу у Универзитетској дјечјој клиници "Тиршова" у Београду.
Ручак за бескућнике (Фото:spc.rs) -
Ручак за бескућнике (Фото:spc.rs)

Патријарха је у дворишту црквене кухиње Вјерског добротворног старатељства за столом сачекало 20 корисника, већина без крова над главом.

Разговарали су о њиховим животима, како су се нашли на улици, али и о томе на који начин може да им се помогне да имају "собу и купатило", објављено је на сајту Српске православне цркве.

Патријарх је нагласио да је Бог данас показао бескрајну љубав према читавом људском роду, те да за малодушност и било коју врсту одустајања од живота нема оправдања.

- Сви имамо фазе успона и пада... И овај дан показује, не само да нисмо изгубили наду, него да смо препуни ентузијазма и сигурности да можемо бити људи који су радосни. Радост нека буде оно што је наш циљ. Сљедећи пут да се нађемо да пјевамо, народне српске песме, можемо и стране - рекао је патријарх Порфирије.

Након разговора са бескућницима, патријарх је отишао у Дјечју клинику "Тиршова", а новинарима је након посјете малишанима рекао како је с једне стране био дубоко погођен сусрету са дјецом која пате незаслужено од најтежих болести, али с друге стране фасициниран љубављу, пожртованошћу и спремношћу свих који раде у болници да им све што знају и имају ставе на располагање.

- Порука на Васкрс нама људима је да је љубав - не бити ограничен на себе, не ставити себе као једину важну вредност у свијету, него то подразумијева осећање да постоје и други и да ми постојимо само по мери наше спремности да се жртвујемо за другог - рекао је патријарх Порфирије.

Према његовим ријечима, у болници су се увјерили да љубав има смисла, да васкрсли Христос није узалуд васкрсао.

Патријарху је захвалио директор клинике Синиша Дучић, јер је нашао времена да дође и обиђе пацијенте.

- Приредио нам је велику част. Имали сте прилику да видите како су дјеца реаговала када се појавио патријарх, како реагују родитељи, ништа љепше нам се није могло догодити - рекао је доктор Дучић.