latinica  ћирилица
02/05/2021 |  12:32 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

Осијек: Преминуле двије бебе, имале и друге коморбидитете

Двије прерано рођене бебе, које су биле заражене вирусом корона, преминуле су у Осијеку, саопштио је Жупанијски кризни штаб.

Двије прерано рођене бебе, код којих је потврђен ковид и преминуле су у болници у Осијеку, били су близанци, веома мале масе, а борба да буду спашене трајала је неколико дана, рекао је замјеник директора Клиничко-болничког центра Крунослав Шего.

Шего је објаснио да је у питању близаначка трудноћа која је била довршена у 28. недјељи због компликација.

Према његовим ријечима, сама та чињеница је довољна да се могу развити додатне компликације код тако рано рођене дјеце, а код ових беба је доказан и ковид, што је додатно придонијело таквом исходу.

- Врло вјероватно је ковид значајно придонио оваквом исходу. Ради се о дјеци врло ниске порођајне масе, нешто мало више од хиљаду грама, што је само по себи изузетно ризично. Кад је ријеч о овој дјеци, борба медицинског тима је трајала неколико дана, али, нажалост, исход је лош - рекао је Шего.

На питање како је могуће да код тек рођене дјеце буде позитиван налаз на вирус корона, Шего је одговорио да је ријеч или о зарази непосредно након порода "или, што је вјероватније, у преносу вируса преко постељице, што није ништа неуобичајено".

Како је навео у болници до сада није било таквих случајева, али су забиљежени у свијету, пренијели су хрватски медији.