latinica  ћирилица
02/05/2021 |  12:23 ⇒ 12:44 | Аутор: ТАНЈУГ

У Драч стигла војна опрема САД

Велика количина америчке војне опреме стигла је у албанску луку Драч, уочи велике вежбе у тој земљи, преноси Репортери.

У Драч је стигло око 700 комада војне опреме Националне гарде Флориде, а међу њима је и велики број возила за који амерички званичници наводе да није виђен у Албанији од краја Другог свјетског рата.

Опрема ће бити коришћена током двонедјељне вјежбе у којој ће учествовати око 6.000 америчких војника у шест албанских војних база.

Вјежба ће у Албанији бити одржана од 17. маја до 2. јуна, као дио велике међународне војне вјежбе "Бранилац Европе 21", коју предводе САД, а у чијем је фокусу одвраћање агресије и развој оперативне спремности са већим бројем савезника.

Амерички званичници похвалили су начин на који су дочекани у Албанији, као и добру храну и природне љепоте те земље.

Представник команде америчке војске за Европу и Африку Теми Макенфус рекла је да је Албанија "неверјоватан домаћин који је топло дочекао све војнике" САД.

- Албанија је цијењен партнер. Наше војске имају користи од заједничких вјежби, јачамо интероперабилност, изграђујемо оперативну спремност и снажимо односе, што све доприноси нашој способности да одговоримо на сваку кризу у било ком тренутку, заједно са нашим савезницима и партнерима - казала је Макенфус.

У вјежби "Бранилац Европе 21" ове године учествује око 28.000 војника САД и њима савезничких земаља. Операције ће бити извођене на више од 30 полигона, у више од десет држава, од Балтика преко Црног мора и Балкана до Африке.