latinica  ћирилица
30/04/2021 |  18:20 ⇒ 02/05/2021 | 12:33 | Аутор: Агенције

Душко Дугоушко слави 83. рођендан (ВИДЕО)

Давне 1938. године, 30. априла, емитован је цртани филм у коме несташни зец поставља сопствена правила у шуми.
Душко Дугоушко - Фото: РТРС
Душко ДугоушкоФото: РТРС

Душко Дугоушко данас прославља 83. рођендан. Рођен у Бруклину, омиљен широм свијета, овај зец цртана је верзија станд-уп комичара. Највећи је цртани лик свих времена и посједује звезду на Холивудској стази славних.

- Народе, да ли он стварно мисли да мене може да превари? - реченица је којом се Душко Дугоушко обраћа публици кад год се надмудрује са осталим актерима, најчешће Патком Дачом или Елмером.

Карактер лика направљен је тако да садржи особине својствене обичном човјеку. Не натрпросјечно интелигентан већ сналажљив и враголаст, и иако често намћораст истовремено и духовит.

- Као карактер лик Душка Дугоушка прецизно је дефинисан као једна врста безобразног, самосвјесног шерета и духовитог човјека који одговара у традиционалном смислу, архетипу преваранта, варалице, тј. симпатичног преваранта и варалице који је у ствари херој народних прича - наглашава за Данас социолошкиња Милена Драгићевић Шешић.



Од самог почетка своје каријере, лик Душка Дугоушка низао је успјехе. Његов званичан првенац "Дивљи зец" номинован је за најбољи анимирани филм године. Ту престижну награду, Оскара, осваја 1959. године филмом "Knighty Knight Bugs", односно "Витез Душко Дугоушко".

Иако му у биографији пише да је рођен 1940. на екранима је од 1938. године. Осмислили су га Тек Ејвери и Боб Гивенс, а први од многих који су му позајмили глас био је Мел Бланк, човјек са хиљаду гласова.

Познати тумачи Душковог гласа

Након Мел Бланка, глас су му опонашали и Џеф Бергман, Сем Винсент, Били Вест и Дзо Аласки. У Србији препознатљив глас Душка Дугоушка тумачио је Никола Симић, а прије њега, краће време, Мића Татић.

На америчком говорном подручју говор Душка Дугоуска има бруклински акценат, док преводиоци и тумачи у Србији нису жељели да му одреде српско мјесто рођења, па су умјесто акцента развили специфичан говор, говор који у исто вријеме може бити и намћораст и пријатељски.



Глумац Никола Симић позајмљивао је глас многим анимираним јунацима као што је Гаргамел, Микеланђело, Шиља, али га публика најчешће повезује са ликом Дугоушка.

Говорио је да се цртани ликови везују за душу, али и да је Душко посебан. Некад би ухватио себе како каже "Еј шефе који ти је враг". Сматрао је да је то био одличан цртани јер је Душко био карактер.

- Интересантно је да је прије мене Душка синхронизовао Мића Татић. Он је окупио екипу с Ђузом, Надом Блам, а онда је једног дана требало ја да глумим Душка. Када је дошао ред на мене, није ми било свеједно. Но, чим сам скинуо Душков оригинални, уњкав глас, све је текло као подмазано. Касније сам негдје прочитао да је први синхронизатор Душка Дугоушка био из Бронкса и да му је зато глас био тако назалан - изјавио је једном Никола Симић.