latinica  ћирилица
30/04/2021 |  17:45 ⇒ 21:55 | Аутор: РТРС

Широм Српске припреме за најрадоснији празник (ВИДЕО)

Као и сваке године, православни вјерници широм Републике Српске, за Васкрс се припремају у складу са обичајима и традицијом. У сусрет Вакрсу, домаћице обављају и посљедње припреме за васкршњу трпезу. Фарбање и шарање јаја један је од најстаријих и најљепших хришћанских обичаја.
Васкрс - Фото: РТРС
ВаскрсФото: РТРС

Радост највећег хришћанског празника – Васкрса, осјетиће и обољели од ковида 19, као и медицинари и љекари који бдију над њима у Универзитетској болници Фоча. За то су се потрудиле Фочанке, окупљене у удружењу "Породица".

У дворишту Гаговића – велика радионица хришћанске радости. Задаћу бојења, украшавања вакршњих јаја старији преносе на млађе. Потомци су одговорили младалачком кретивношћу. Од свега помало – бојење на пари, стара техника домишљатости с бојама и травчицама, до модерних шара.

- Припремили смо одговарајуће траве које су се мотале у чарапу, затим везивале и све кувамо у различитим бојама и мислим да смо у томе успјели - каже Бранка Грујичић из Удружења "Породица".

Ђорђе Павловић ђак другог разреда Гимназије, Фоча, наглашава да су се ученици и те како потрудили. 

- Технике су разноразне и свака лијепа на свој начин – декупаж акварел боја до прехрамбених боја, стварно смо се потрудили да то урадимо што је боље могуће - Истакао је Павловић.

Потрудили су се и домаћини Лазар и Ленка Гаговић – да на радионици ништа на мањка, да свако јаје посебно сија и с потписом откуцаја срца.

- Задовољство ми је да офарбамо јаја за болеснике и да им удахнемо макар дио радости и да их обрадујемо - прича Ленка.

Васкршње јаје – симбол живота, даје и поруку снаге и саборности, да мислимо једни на друге, као достојни сљедбеници Васкрслог Исуса Христа.

- Тако да ћемо одвојити мало времена, мало љубави и пажње нешто креативностии то све поклонити и тако омогућити свима учествовање у Васкршњој радости - рекао је протојереј-ставрофор Дарко Ђого, професор ПБФ Светог Василија Острошког у Фочи.

Из Фоче и порука – да се и у 21. вијеку у јеку пандемије вируса корона, потврдило вишевјековно правило да су мајке и сестре, стубови породице, расадници љубави и чувари вјере православне.