latinica  ћирилица
30/04/2021 |  15:17 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

ФЕСТ: У главном такмичарском програму 18 филмова из 12 земаља

У главном такмичарском програму 49. Међународног филмског фестивала – ФЕСТ, који ће бити одржан од 7. до 16. маја у Београду, наћи ће се 18 филмова из 12 земаља.
ФЕСТ 2021 (Фото: rtv.rs) -
ФЕСТ 2021 (Фото: rtv.rs)

У овој селекцији публика ће моћи да види три домаћа остварења - "Оаза", редитеља и сценаристе Ивана Икића, "Жив човјек", редитеља Олега Новковића, за који је сценарио написала Милена Марковић и филм "Лихвар", Немање Ћеранића, по сценарију Страхиње Маџаревића, саопштили су организатори ФЕСТ-а.

Филм "Оаза" премијерно је приказан прошле године на престижном Венецијанском филмском фестивалу, гдје је освојио награду за најбољи европски филм у секцији Дани аутора, коју додјељује мрежа Еуропа синемас, а његова радња прати три особе у институцији за младе са посебним потребама.

У филму "Жив човјек" радња прати некадашњег члана култног бенда "Синови" Игора Ђелића Ђелу, у интерпретацији Николе Ђуричка, који схвата да жели да промијени свој живот и покуша да исправи неке грешке из прошлости.

Филм "Лихвар" бави се једним даном у животу зеленаша у малом граду у Србији.

Жири главног такмичарског програма чине глумац Игор Ђорђевић, редитељ Дане Комљен, грчки редитељ и сценариста Захариас Мавроеидис, глумица Дубравка Ковјанић, и редитељ из БиХ Инес Тановић.

Међу повратницима на ФЕСТ су Далибор Матанић, који се ове године враћа са филмом "Зора", грчки редитељ Аргирис Пападимитропулос, који је прије само три године на овом београдском фестивалу награђен Београдским побједником за најбољи сценарио за филм "Топлотни удар", а ове године се у Београд враћа са филмом "Мандеј" /Мондаy/.

Гошћа ФЕСТ-а од прије пар година Сузана Никјарели, која је била присутна са филмом "Нико, 1988", ове године долази са филмом "Госпођица Маркс", који ће публику упознати о занимљивом дијелу живота Еленор, кћерке Карла Маркса.

Филм "Енфант терибл" /Енфант Террибле/ је бриљантан њемачки филм који третира врло захтјевну тему - живот Рајнера Вернера Фасбиндера, њемачког филмског режисера, сценаристе и глумца.

У главном такмичарском програму наћи ће се и један од кандидата за "Оскара" у категорији филмова ван енглеског говорног подручја – туниски филм "Човек који је продао своју кожу", који за главног јунака има Сама Алија, младог, осјећајног и импулсивног Сиријца, који је напустио своју земљу и пребјегао у Либан да би избјегао рат.

У филму који је режирала Кутер Бен Ханиа /Каоутхер Бен Ханиа/, једну од главних улога тумачи чувена Моника Белучи, гошћа отварања ФЕСТ-а 2017. године.

Мађарска редитељка Лили Хорват је 2016. гостовала са филмом "Дијете сриједе", а сада ће на програму ФЕСТ-а бити приказано њено најновије остварење "Припреме за заједнички живот на неодређено вријеме" о неурохирургу Марти која се заљубљује, оставља блиставу каријеру у Америци и враћа се у Будимпешту да би започела нови живот са изабраником.

Данило Шербеџија је на ФЕСТ-у 2017. године представио свој филм "Ослобођење Скопља" са оцем Радетом Шербеџијом у главној улози, а сада на ФЕСТ стиже његов награђивани филм "Тереза37", у коме 37-огодишња Сплићанка Тереза преиспитује свој рутински брак и мијења живот, у духу новостечене слободе.

На ФЕСТ-у ће бити приказан и филм "Дјеца сунца", славног редитеља Маџида Маџидија, једног од најзначајнијих имена иранске и свјетске кинематографије, у коме 12-годишњи Али и његова три другара раде мале послове и ситне злочине да би преживјели и подржали своје породице.

Публика ће моћи да погледа и филмове "Ноћ краљева", француског редитеља Филипа Лакотеа, о младићу послатом у затвор усред Обале Слоноваче, затим аргентински филм "Ловац", редитеља Марка Бергера, који говори о проблему сексуалне манипулације и експлоатације међу тинејџерима.

Такође, гледаоци ће моћи да погледају и америчку комедију "Палм Спрингс" о односу безбрижног Најлса и невољне дјеверуша Саре, као и италијанско остварење "Тамна бајка" /Дамиано и Фабио Иноченцо/ о атмосфери отуђености у малом породичном предграђу на периферији Рима, те остварење "За дјецу", њемачке редитељке Барбаре От, о сталној борби јунака за троје дјеце и жену коју још увијек воли.

Уз ова остварења, у главном такмичарском програму наћи ће се и двије српске мањинске копродукције, односно филм "Застој", редитеља Винка Медерндорфера /Словенија, Србија, Сјеверна Македонија/, који ће имати свјетску премијеру на ФЕСТ-у.

Радња овог филма прати два брачна пара из различитих друштвених слојева, који на први поглед немају ништа заједничко.

Друго остварење је филм "Потенцијални кандидат" Ерцана Кесала /Турска, Србија/, гдје је у средишту радње Кемал, који припрема свечану вечеру, надајући се да ће га на њој предсједник партије прогласити кандидатом за градоначелника.

Међународни филмски Фестивал – ФЕСТ ће ове године бити одржан уз поштовање свих епидемиолошких мјера Владе Србије и Кризног штаба за борбу против короне.

ФЕСТ се одржава у организацији Центра београдских фестивала - ЦЕБЕф, а пројекције ће бити приказиване у Сава Центру, Комбанк дворани, Дому омладине Београд и биоскопу Цинеплекс у тржном центру Галерија Београд.

Информације о програму и продаји карата за 49. Међународни филмски фестивал – ФЕСТ могу се наћи на сајту фестивала: https://www.fest.rs.