latinica  ћирилица
28/04/2021 |  11:41 | Аутор: sputniknews.com

Европа финансира највећу плутајућу соларну електрану у Албанији

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) одобриће зајам од 9,1 милиона евра албанском државном електроенергетском предузећу Корпората Електроенерђитике Шћиптаре (Elektroenergjitike Shqiptare, KESH) за изградњу плутајуће фотонапонске електране.
Плутајућа фотонапонска електрана (фото: energyindustryreview.com) -
Плутајућа фотонапонска електрана (фото: energyindustryreview.com)

Зајмом, који ће се комерцијално одобрити намјенском механизму који је КЕШ основао у сврху пројекта, финансираће се изградња плутајуће соларне фарме снаге 12,9 мегавати, прве плутајуће фотонапонске електране ове величине у Албанији и Западном Балкану, која ће уједно допринијети и комерцијализацији КЕШ-а, преноси портал Бизнисинфо.

Постројење ће се налазити на простору КЕШ-ове акумулације хидроелектрана Вау и Дејес, у сјеверном дијелу земље.

КЕШ посједује и управља с три велике хидроелектране укупног капацитета 1.350 мегавати које производе готово 70 посто електричне енергије у Албанији.

ЕБРД напомиње да се овај пројекат поклапа са широм амбицијом Албаније да развије свој соларни капацитет, која је већ резултирала са два успјешна пројекта која такође подржава ова банка - пројекат Караваста од 140 маегавати и пројект Спитале од 100 мегавати.

- Пројекат је изванредан због своје иновативне технологије, позитивног утицаја на околину и комерцијалне логике. Такође има потенцијал да се реплицира у ширем региону Западног Балкана, који има много хидроелектрана - изјавио је Франческо Корбо, регионални шеф ЕБРД-а за енергетику за Западни Балкан.