latinica  ћирилица
26/04/2021 |  09:58 ⇒ 14:20 | Аутор: РТРС

"План да Српска до 2030. године добије мрежу ауто-путева у дужини од 420 километара" (ВИДЕО)

До 2030. године Републике Српска требало би да има мрежу ауто-путева у дужини од око 420 километара, а то су и реалне прогнозе, јер се много планира, али и гради, каже гостујући у Јутарњем програму наше телевизије Душан Топић, директор Аутопутева Српске.
Душан Топић - Фото: РТРС
Душан ТопићФото: РТРС

До 2025. требало би како истиче, да буде завршена комплетна мрежа започетих ауто-путева у Републици Српској, чиме би Бањалука била повезана са Рачом односно ауто-путевима Србије, добили бисмо и право спајење ауто-пута од Бањалуке, преко моста на Сави, са ауто-путем Београд-Загреб.

Топић наводи да су тренутно активна два градилишта - изградња моста преко Саве код Градишке и прва фаза на коридору 5 Ц кроз Републику Српску, а то је шест километара од петље Товира до петље Костајница.

- Завршено је око 60 одсто радова и планирамо да ће све бити завршено до краја ове године иако је договорени рок прољеће сљедеће године - каже Топић и додаје да је друга фаза овог коридора продужетак дионице на југ до ентитетске границе, тзв. обилазница око Добоја са два тунела у брду изнад Добоја за коју је, како каже, завршен избор извођача радова.

- Почетком сљедећег мјесеца биће потписани уговори са извођачима након чега почиње припрема за радова чиме ћемо максимално искористити ову грађевинску сезону - истиче Топић.

Што се тиче сјеверне дионице од Товире до Вукосавља, Топић је истакао да су у току преговори са Европском инвестиционом банком, а у плану је да се у током маја распише тендер за надзор и извођача радова, те до краја године буду потписани уговори, да би се на прољеће сљедеће године кренули радови и на тој дионици.

- Тиме би свих 46 километара коридора 5Ц кроз Српску било у изградњи - нагласио је Топић.

Што се тиче изградње моста преко Саве на Рачи, Топић истиче да радови иду планираним током, а чију изградњу у потпуности финансира србија заједно са 18 километара ауто-пута од Кузмина до Сремске Раче.

- До краја године ће велики дио посла ће бити завршен, а од извођача радова смо добили обећање да ће сви радови бити завршени до краја сљедеће године. Мост на Рачи је наш приоритет и требало би да, с наше стране, до краја ове године почнемо са радовима - каже директор Аутопутева.

Он истиче да да би до љета требало да буде спојен мост на Сави код Градишке, који се истовремено гради и са хрватске и наше стране, док је рок за завршетак комплетног моста прољеће идуће године.

- Мост је веома компплексан објекат, нарочито ако спаја двије државе. Није довољно само га изградити, већ за функционисање саобраћаја хрватска страна треба изградити саобраћајницу која ће се спојити са мостом и рампом у Окучанима. Очекујемо ових дана да ће бити потписан уговор за иградњу и те саобраћајнице. Ту још долазе и гранични прелази, али све ће бити завршено фазу по фазу - истакао је Топић.

Министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић недавно је, током посјете локацији градње новог моста на Сави код Градишке, изјавио да је, према информацијама извођача радова, планирано да већ до јуна буде постављена челична конструкција цијелом дужином моста, који би требао да буде завршен до краја године.