latinica  ћирилица
22/04/2021 |  22:31 ⇒ 22:32 | Аутор: СРНА

Селаковић: Приштина суштински неће дијалог

Поруке представника Приштине да ће преиспитати Бриселски споразум како би "ресетовали" дијалог са Београдом, који се одвија уз посредовање и гаранције ЕУ, невиђена је политичка дрскост и захтјева хитну и оштру реакцију свих који желе трајну стабилност и мир на западном Балкану, изјавио је вечерас министар спољних послова Србије Никола Селаковић.
Никола Селаковић  (Фото:Sputnik / Lola Đorđević) -
Никола Селаковић (Фото:Sputnik / Lola Đorđević)

Селаковић је оцијенио да су скандалозне изјаве и скандалозно понашање предсједника самопроглашеног Косова Вјосе Османи којима показује да Приштина суштински неће дијалог.

- Данашње поруке Вјосе Османи еуфемизам су за блокаду дијалога јер резултати дијалога Београда и Приштине нису шведски сто са којег се може бирати шта ће бити примјењено, а шта не - навео је Селаковић.

Он је указао да се обистињују предизборне поруке предсједника Владе самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да ће дијалог са Београдом бити ниско на листи њихових приоритета, што, како је данас дефинитивно и потврђено, значи да њега уопште не занима дијалог или компромис, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Селковић је истакао да Приштина осам година одбија да спроведе своју једину праву и суштинску обавезу из Бриселског споразума, а то је формирање Заједнице српских општина.

Он је додао да је и данас и Београду и међународној заједници јасно поручено да је избјегавање обавеза, манипулисање и лаж стандард, а не инцидент, у дјеловању приштинских политичких структура.

- Очекујем да међународна заједница, посебно државе које отворено и интензивно подржавају Приштину, у интересу стабилности и мира у региону зауздају и дисциплинују своје пулене - поручио је Селаковић.

Предсједник самопроглашеног Косова Вјоса Османи данас је на заједничкој конференцији за новинаре са њемачким министром спољних послова Хајком Масом рекла да се дијалог са Београдом прије наставка мора преиспитати, те да се сви до сада постигнути споразуми морају поново размотрити.