latinica  ћирилица
22/04/2021 |  12:38 ⇒ 12:38 | Аутор: СРНА

Којић: Трага се за 221 несталим лицем српске националности

У Сарајевско-романијској регији након завршетка одбрамбено-отаџбинског рата пријављено је 798 несталих лица српске националности, а трага се за њих 221, док власти у Сарајеву не желе да учествују у њиховом проналаску, изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.
Милорад Којић (фото: Youtube / Влада Републике Српске) - Фото: РТРС
Милорад Којић (фото: Youtube / Влада Републике Српске)Фото: РТРС

На обиљежавању Дана несталих лица српске националности на подручју Сарајева и Сарајевско-романијске регије у Источном Сарајеву, Којић је истакао да су Срби у Сарајеву у току протеклог рата одвођени из својих станова и убијани на 211 мјеста, по улицама, само зато што су Срби.

- Та лица, која су данима лежала на улицама, касније су одвожена на одређене локације за које не знамо гдје су, а тадашње и данашње власти у Сарајеву су биле дио тих прича, прије свега Комунално предузеће `Рад` које је у том времену одвозило убијене Србе и закопавало их у масовне гробнице - истакао је он.

Којић је изразио увјерење да би се у архивама овог предузећа, али и сарајевских општина, могла наћи документа о пола од укупног броја несталих Срба за којима се трага, да постоји воља да се ријеши ово питање.

- На овај начин сарајевске власти данас желе да прикрију злочине и заштите њихове починиоце - нагласио је Којић, те додао да је Међународна комисија која се бавила истраживањем страдања Срба у Сарајеву Владе Републике Српске констатовала да је у овом граду српска заједница уништена у тоталитету, да су Срби страдали на разне начине, од пребијања, малтеретирања, касније и до убистава.

Он је рекао да је током ратних сукоба близу 3.000 цивила српске националности страдало у Сарајевско-романијској регији, а више од 7.100, што цивила, што војника, те додао да се води понеки судски процес.

- Води се процес за Велики парк и ту изражавамо одређене сумње у смислу поступајућег тужиоца и судског вијећа, тако да се бојимо како ће тај процес завршити - изјавио је Којић новинарима, те додао да надлежно тужилаштво није отварало истраге у великим процесима, од страдања припадника ЈНА, па до бруталних убистава Срба, за које је рекао да су третирани као пси.

Према његовим ријечима, то је била порука Србима у Сарајеву какву судбину могу доживјети, а то је на крају било етничко чишћење - егзодус Срба, након потписивања Дејтонског мировног споразума.

- Иако политичари из Сарајева, прије свега Бакир Изетбеговић, кажу да су Срби самовољно отишли, Срби су видјели шта им се дешавало под контролом тадашњих муслиманских власти и нису хтјели да доживе судбину ових 3.000 цивила - рекао је Којић.

Према његовим ријечима, и данас има ратнохушкачких порука које долазе из Сарајева од лидера СДА Бакира Изетбеговића у којима позива на рат.

- Оно што треба посебно да нас забрињава је да правосудне институције нису на прави начин реаговале и нису процесуирале одговорне за злочине који су почињени над Србима, или је тај дио који је процесиуран готово занемарљив, тако имамо поруку да Бошњаци данас у Сарајеву мисле да је дозвољено убијање Срба и да су спремни да стану иза порука Изетбеговића - истакао је Којић, те додао да се ове поруке морају схватити крајње озбиљно.