latinica  ћирилица
21/04/2021 |  19:38 | Аутор: СРНА

Козомара: Бакирове ратнохушкачке изјаве су одраз страха

Ратнохушкачке изјаве лидера СДА Бакира Изетбеговића су одраз његовог страха јер његова политика на Западу више не пролази, оцјењује политиколог из Бањалуке Анђелко Козомара.
Анђелко Козомара, политички аналитичар - Фото: blic.rs
Анђелко Козомара, политички аналитичарФото: blic.rs

Поводом пријетњи ратом које је Изетбеговић из Сарајева упутио Републици Српској и Србима, Козомара каже да се лидер СДА уплашио када је схватио послије "нон-пејпера" да Република Српска има за своје захтјеве подршку, не само Русије, већ и држава из ЕУ.

- Он није запријетио само ратом, већ је испољио и мржњу која тиња у њему према свему што је српско, називајући нас геноцидашима и другим погрдним именима, јер Изетбеговић не зна за другу политику и увјерен је да га управо оваква увјерења одржавају у политичком врху - рекао је Козомара за Спутњик.

Он сматра да је Изетбеговића додатно изнервирала мирна реторика која је стигла из Бањалуке од Милорада Додика који је јасно рекао да не жели рат, већ миран разлаз уколико се Републици Српској не врате надлежности добијене Дејтонским споразумом.

- Додик је годинама "лош момак" на Западу, а садашња ситуација коју је изазвао "нон- пејпер" који је стигао из Словеније, Изетбеговићу је био сигнал да се баланс снага када је БиХ у питању мијења на штету Бошњака, тако да њему није ништа друго преостало већ да призива рат - навео је Козомара.

Он указује да су Бошњаци до сада имали привилегије и од високих представника и од Запада, а да сада виде да то могу да изгубе, јер се о мирном разлазу, који заступа Додик, разговара и међу западним државама.

Према његовим ријечима, то значи да Изетбеговићев концепт унитарне БиХ, у који је био сигуран да га Запад подржава, више "не пије воду".

Козомара напомиње да су се Изетбеговићева очекивања додатно срушила као кула од карата послије писма новог америчког државног секретара члановима Предсједништва БиХ.

- У њему су потпуно разбијене све илузије Бошњака да ће Американци слетјети авионима у БиХ и за шест мјесеци направити унитарну БиХ. Они су отворено рекли да се у то неће мијешати и да домаћим политичарима остављају да ријеше све неспоразуме. Ако се сјећате тада је и кренула прича о мирном разлазу од стране Милорада Додика - додаје Козомара.

Козомара је увјерен да у БиХ не може доћи до рата јер, како каже, нико није спреман да шаље дјецу да гину зарад нечијих туђих политичких идеја.

Он се прибојава да, овако сатјеран у ћошак, Изетбеговић може да активира својим запаљивим говором екстремне Бошњаке који, иако их има мало, могу да доведу до озбиљних инцидента.

- Не мислим да ће доћи до рата, али не искључујем могућност да ће мањи, екстремни дио Бошњака, покушати терористичким акцијама по угледу "исламске државе" да направи неки "крвави инцидент". А управо њима се Изетбеговић обраћа - рекао је Козомара.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да би "радије умро него допустио да геноцидаши завладају дијелом БиХ".

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да Република Српска не жели рат и позвао представнике Федерације БиХ и друга два народа на разговоре.

Додик је најавио је да ће у Народној скупштини Републике Српске политичке партије донијети платформу на основу које ће се обратити партнерима у Федерацији БиХ да се разговара о будућности БиХ.