latinica  ћирилица
21/04/2021 |  18:33 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Политички дијалог о рјешењима за БиХ не може бити заустављен (ВИДЕО)

Неслужбени документ који је завршио у Бриселу о мирном разилажењу у БиХ, платформа за дијалог Републике Српске и Федерације БиХ на једној и ратнохучкашке поруке на другој страни - и даље су главне политичке теме.
Република Српска (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Док бошњачко политичко Сарајево, преко министарке иностраних послова Бисере Турковић, шаље инструкције ДКП мрежи како да се понашају у вези са могућим промјенама граница БиХ, из Српске и данас стиже порука да политички дијалог о могућим ситуацијама и рјешењима у БиХ не може бити заустављен.

Турковићева је на адресу дипломатско-конзуларних представништава послала упутства да земље у којима дјелују упозоре да је свака прича о промјени граница БиХ злонамјерна. На овакво упуство, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик одговара да српски представници имају своје ставове, знају како да се ради у свим амбасадама широм свијета и увијек ће се понашати на тај начин. Странци су, каже, у прошлости могли нешто урадити, али данас, каже, они ни сами себи не могу помоћи.

- Ми се морамо изборити да дискусија о томе шта и како ће бити мора да буде искључиво наша и да нема патроне са стране, него једноставно да разговарамо. Зато је и наша иницијатива да разговарамо потпуно супротна од оног шта раде Бошњаци - каже Додик.

Иницијатива за дијалог Српске и Федерације и три конститутивна народа, долази у правом тренутку због геополитичких околности, оцјењује Игор Жунић, шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС, на чији приједлог ће иницијатива бити разматрана у Скупштини.

- Поједине стране у ЕУ и друге институције изван БиХ већ неко вријеме сматрају да је БиХ нефункционална јер је високи представник силом изокренуо Дејтонски споразум. Мислим да ћемо кроз закључке усмјерити иницијативу према одређеним органима у Српској и БиХ, јер је дошло вријеме да се коначно сједне и отворено разговара о будућности БиХ - истиче Жунић.

Од разговора у Федерацији БиХ, ако је судити по изјавама њеног предсједника Маринка Чаваре, не бјеже. Он каже да је дијалог потребан свакодневно, да би се рјешавали кључни проблеми на нивоу ентитета и БиХ.

- Разумијем политичке странке из Републике Српске да су свјесни да се тешко постижу договори на нивоу БиХ и да прате шта се догађа на нивоу Федерације. Тражи се начин који ће се омогућити да фунцкионише и држава и ентитети - истиче Чампара.

Политичког јединства у Српској , ипак, поново неће бити. Платформа дијалога коју заговара владајућа коалиција, у Парламенту Српске, неће добити подршку СДС-а.

- Мислим да нико од нас нема никакав папир са Мраковице. Надати се да ми можемо подржати нешто што је сковано у режиму, негдје на Мраковици, је неозбиљно - каже предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Оно што и опозиција и власт у Српској сматрају озбиљним јесу поруке лидера СДА Бакира Изетбеговића. Због његове изјаве да би, како каже, радије умро него да геноцидаши завладају дијелом БиХ, лидер Уједињење Српске Ненад Стевандић тражио је осуду земаља Квинте, високог представника и опозиционих лидера.

- Из другог политичког блока, такође, очекујемо осуду овакве Изетбеговићеве изјаве, јер када то не би учинили они би на себе навукли једну врсту сумње - каже Стевандић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић каже да је Изетбеговићева изјава гнусна, ужасавајућа и одвратна.

- То људи који патолошки мрзе, могу само да кажу - јасан је Бореновић.

О ратнохушкачким изјавама, а у контексту све гласније приче у Еворпској унији о нефункционалној БиХ, став смо затражили од Делегације ЕУ у БиХ из које је стигао одговор:

- Позивамо све политичке актере да се суздрже од реторике подјела и стварања беспотребних тензија, те да умјесто тога своју пажњу усмјере на рад и конструктивни дијалог који је потребан како би БиХ кренула напријед на свом одабраном путу ка ЕУ.

У ОХР-у, на Изетбеговићеву реторику, и даље мук.