latinica  ћирилица
21/04/2021 |  16:35 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

Радивојац: Српска изашла на свјетско финансијско тржиште

Професор на Економском факултету у Бањалуци Горан Радивојац рекао је Срни да је Република Српска емисијом обвезница на међународном тржишту изашла на свјетско финансијско тржиште, а Лондонска берза глобално гледано једна је од водећих и има специфична правила у односу на она у континенталном дијелу Европе.
Горан Радивојац - Фото: РТРС
Горан РадивојацФото: РТРС

Радивојац је нагласио да се задужењем емисијом обвезница на међународном тржишту генерално долази до новца који ничим није условљен, за разлику од средстава Међународног монетарног фонда, и због тога је важно како ће га Република Српска употријебити.

Он је истакао да ММФ када одобрава средства има своја правила, док задужењем емисијом обвезница на међународном тржишту постоји могућност да се самостално одлучује како ће бити утрошена и у којим износима.

Према његовим ријечима, требало би отворити тему за шта ће та средства бити употријебљена, односно колико ће допринијети расту домаћег производа, функционалности привредног и финансијског система, те како ће утицати на животни стандард људи који живе у Српској односно БиХ.

- То је тема у суштини важнија од питања да ли треба да се задужујемо. Ми се у суштини од настанка Српске константно задужујемо и сервисирамо те обавезе и потпуна је илузија водити се идејом да можемо у капацитету у којем постојимо бити са нула КМ дуга - рекао је Радивојац, те је додао да то није ни реално ни рационално очекивање.

Радивојац је рекао Срни да би при кориштењу средстава ваљало тражити оптимум и највећи и најповољнији ефекат за домаћу економију.

Влада Републике Српске донијела је синоћ одлуку о прихватању задужења Српске емисијом обвезница на међународном финансијском тржишту.

- У складу са усвојеним Буџетом Републике Српске за 2021. и Одлуком Народне скупштине Републике Српске о дугорочном задужењу за ову годину, Република Српска је, путем Министарства Финансија 20. априла успјешно искористила повољне услове на међународном Финансијском тржишту и први пут емитовала 144А/REGS петогодишње обвезнице деноминоване у еврима у износу од 300 милиона евра по купонској стопи од 4,75 одсто - саопштено је из Бира за односе са јавношћу Владе Српске.

У саопштењу се наводи да ће обвезнице бити излистане на Лондонској берзи као једној од најважнијих и најрегулисанијих свјетских берзи.