latinica  ћирилица
21/04/2021 |  16:31 ⇒ 22/04/2021 | 14:35 | Аутор: СРНА

Годишњица рођења Надежде Петровић у Унесковом календару

Извршни савјет Унеска одлучио је данас да препоручи Генералној конференцији ове организације да прихвати 150 година од рођења српске сликарке и активисткиње Надежде Петровић као годишњицу чије ће обиљежавање бити повезано са Унеском 2022/2023. године.
Надежда Петровић (Фото: N. Popov/Wikimedia) -
Надежда Петровић (Фото: N. Popov/Wikimedia)

Амбасадор Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили изјавила је да је Србија захвална што је то учињено на основу њеног приједлога, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Извршни савјет Унеска усвојио је данас препоруку за Генералну конференцију те организације о годишњицама, међу којима је и обиљежавање 150 година од рођења српске сликарке Надежде Петровић.

Основа пројекта прославе 150 година од рођења Надежде Петровић јесте подстицање сарадње између земаља кроз подршку умјетника и активиста, као начина за промоцију универзалног поштовања правде, људских права и основних слобода, као и за његу културне разноликости и изградњу мира.

Фокус је и на представљању и валоризацији умјетничког доприноса велике српске сликарке, као и њеног активизма, хуманитарног рада и борбе за женска права у друштву с краја 19. и почетка 20. вијека.

Србија је предложила обиљежавање 150 година од рођења сликарке и активисткиње Надежде Петровић за прославу годишњица Унеска 2022/2023. године, уз подршку БиХ, Словеније и Француске.