latinica  ћирилица
21/04/2021 |  14:46 ⇒ 15:01 | Аутор: СРНА

Истина о страдању Срба - право оружје за одбрану и опстанак

У Спомен-подручју Доња Градина данас је промовисана књига "Наоружавање истином", аутора Милана Љепојевића, у којој на више од 500 страница исписана историјска и друштвено-политичка анализа, у чијем је центру пажње српски народ.
Промоција књиге "Наоружавање истином", аутора Милана Љепојевића - Фото: СРНА
Промоција књиге "Наоружавање истином", аутора Милана ЉепојевићаФото: СРНА

- Човјек застане и занијеми када дође овдје у Спомен-комплекс Доња Градина и пожели да се поклони српским, јеврејским, ромским и свим осталим жртвама које су овдје страдале, а то су првенствено наше, српске жртве - рекао је Љепојевић новинарима.

Он је навео да је у његовој десетој књизи обрађена и тема геноцида у Независној Држави Хрватској /НДХ/.

- Рекао сам да ћу ову књигу промовисати до краја свог живота. Користио сам првенствено истраживање јеврејског историчара професора Института за Холокауст Гидеона Грајфа и, захваљујући њему, дошли смо до егзактних података, након готово 75 година, да је над српским народом у НДХ од хрватских усташа извршен страшан геноцид, какав људска цивилизација по својој бруталности није знала - рекао је Љепојевић.

Он је нагласио да зато постоје необориви докази, јер су истраживања везана за геноцид над Србима у НДХ извршена непосредно послије 1945. године.

- Постоје необориви докази исто као што постоје необориви докази за Холокауст који су извршили њемачки нацисти над Јеврејима. То је нешто што се не може избрисати, што је егзактно. То каже професор Гидеон Грајф, а не каже ниједан Србин - нагласио је Љепојевић и додао да је и он потомак породице која је у НДХ изгубила око 70 одсто својих чланова.

Љепојевић је истакао да геноцид који је учињен над српским народом не смије бити заборављен.

- Питао сам се зашто се српски народ, који је доживио тако бруталан геноцид у Другом свјетском рату, ставља на стуб срама 1990. и 1991. године и оптужује за геноциде. Срби су као народ били савезници Француза, Велике Британије, САД и Русије у Првом свјетском рату, а исто тако и у Другом свјетском рату у борби против фашистичких сила Осовине и доживјели страшан геноцид - навео је Љепојевић.

Он је додао да су након рушења Берлинског зида и настајања униполарног свијета, САД као несумњиви лидер тог новог свијета и НАТО армада кренули према Русији, која има огромне потенцијале и трећину свјетских енергената, а да су Срби познати савезници Русије, због чега су покушавали да елиминишу српски народ.

Он је додао да се у књизи бавио и појмом међународне заједнице, који је измишљен за државе које не поштују међународно право и уговоре, укључујући Дејтонски споразум.

- Американци који су написали Дејтонски споразум не поштују тај споразум, односно међународно право. Мислим да је дошло вријеме да српски народ, не само у Републици Срској, Србији, него у цијелом свијету каже истину о себи. А наша велика истина је страдање које се десило у Другом свјетском рату, али и у задњем отаџбинском рату - поручио је Љепојевић.

Он је додао да се треба вратити поштивању међународног права, које важи једнако за све и Републику Српску и БиХ, земље региона, ЕУ, Велику Британију, за Русију, Кину и САД.

- Сви смо једнаки међународним правом, које треба досљедно примјењивати. Нама Србима само треба истина, а истина је да смо ми храбар, слободољубив, хуман народ који је у двадесетом вијеку страдалнички, који је за људску цивилизацију и човјечанство дао толике жртве - навео је Љепојевић.

Он је оцијенио да се прави број жртава логора Јасеновац никада неће сазнати.

- Никада нећемо знати колико је Срба отишло низ Саву и Пицилијевим пећима и казанима за сапун. Било је 57 начина убијања и људска цивилизација такву бруталност не може да региструје и запамти - рекао је Љепојевић.

Он је подсјетио да је режисер Лордан Зафрановић, истражујући геноцид у Јасеновцу, питао себе како то да су људи гори од животиња и рекао да се стидио што је човјек.

Рецензент књиге доцент Саша Мићин рекао је новинарима да је њена основна порука да је истина нешто што се не може сакрити.

- Истина је право оружје које Срби, као релативно мали народ на овом просторима, могу да користе да би се одбранили и опстали на овим подручјима. Књига је постигла основну улогу, а то је да ће истина и само истина донијети напредак и бољитак српског народа на овом подручју - рекао је Мићин.

Директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић рекла је да је промоција књиге Милана Љепојевића значајна активност у оквиру обиљежавања 76 година од пробоја посљедње групе јасеновачких логораша.

- Ту су и дјеца школског узраста, међу којима и Биљана Чекић, глумица из филма "Дара из Јасеновца", која је јако ангажована на култури сјећања. Драго нам је да се овакви догађаји дешавају, уз поштовање свих епидемиолошких мјера -зјавила је Тулековићева новинарима.

Промоцији књиге "Наоружавање истином" Милана Љепојевића присуствовали су и посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац, начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, предсједник Скупштине општине Владимир Рокић и други општински званичници, те ученици међу којима је Биљана Чекић, главна јунакиња филма "Дара из Јасеновца".